Jak často bychom se měli sprchovat nebo koupat? Dermatologové znají odpověď!

Jak často bychom se měli sprchovat nebo koupat? Dermatologové znají odpověď!
Zdroj: Freepik

Není to tak dávno, co se herci Ashton Kutcher, Kristen Bell a Jake Gyllenhaal pochlubili tím, že se nesprchují denně a tím dělají maximum pro své zdraví. Je to ale skutečně tak? Experti oslovení prestižním ženským magazínem Woman and Home vám to prozradí.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 20. 08. 2021 09:00

Co se týče osobní hygieny, jsou zvyky značně různorodé. Zatímco denně se podle studií sprchují dvě třetiny Američanů, Australané tak činí v 80 procentech případů a dost podobně jsou na tom podle průzkumu společností Geberit a GfK i Češi (78%). Naopak Číňané považují za dostačující smočit se dvakrát týdně.

Jak často je tedy zdravé se sprchovat či koupat? Podle odborníků záleží na několika faktorech.

Jak často bychom se měli mýt?

Obecně lze říci, že lidé, jejichž pleť má sklony k vysoušení, by se měli sprchovat méně často než ti, jejichž pokožka produkuje více mazu. "Pravidelná denní koupel nebo sprcha zbaví vaši pokožku odumřelých buněk, špíny a tělesného zápachu. Frekvence mytí je pak volbou každého jedince a závisí na jeho životním stylu i kondici pokožky," cituje server womanandhome.com prezidentku Britské asociace dermatologů Tanyu Bleiker.

Lidé, kteří mají fyzicky náročnou práci nebo denně sportují, by se měli mýt častěji než lidé, kteří se tolik nezpotí. "Aktivní lidé také mají vinou pocení větší sklony ke kvasinkovým infekcím na nohou, proto by této části těla měli věnovat zvýšenou pozornost. Nohy si pravidelně mýt, poctivě vysoušet místa mezi prsty a často měnit ponožky," zdůrazňuje Bleiker.

Jak dlouho bychom se měli mýt?

Podle dalších odborníků zase tolik nezáleží na frekvenci mytí, jako na délce koupele či teplotě vody. Horká voda pleť rychleji dehydratuje a zvláště pro lidi se suchou pokožkou tak mohou být dlouhé horké koupele devastující. Americká dermatoložka Ivy Lee v takovém případě nedoporučuje sprchovat se déle než deset minut. Voda by pak měla mít pokojovou teplotu nebo nižší.

Ačkoliv se ani experti neshodnou na tom, kolikrát týdně bychom se měli mýt, a poukazují hlavně na náš typ pleti a fyzickou aktivitu během dne, v jednom mají jasno. Sprchovat bychom se měli krátce a zvolit buď teplou nebo chladnější vodu. "Normální zdravá pleť má na povrchu vrstvičku mazu, zdraví prospěšné bakterie a další mikroorganismy. Pokud bychom ji dlouho sprchovali horkou vodou, o tuto ochrannou vrstvu bychom přišli," napsal lékař Robert H. Shmerling pro Harvard Health Publishing.

Proč bychom to neměli s mytím přehánět?

Jeho rada je zvláště důležitá v době, kdy bojujeme s pandemií koronaviru. "Náš imunitní systém potřebuje určitý stimul v podobně běžných mikroorganismů, špíny a nečistot, aby dokázal správně fungovat. Proto také pediatři nedoporučují denně koupat miminka a děti. Časté koupání či sprchování totiž zamezuje imunitnímu systému dělat jeho práci," tvrdí Shmerling. Podle něj je optimální mýt se několikrát týdně asi čtyři minuty.

Přehánět bychom to neměli ani s mýdlem. Podle odborníků stačí, když jej budeme používat pouze na obličej, podpaží a rozkrok. Zbytek těla se spokojí s obyčejnou vodou.

Zdroj informací:

Womanandhome.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články