Expert odhalil, jak často bychom měli chodit na velkou, aby naše tělo fungovalo správně

Expert odhalil, jak často bychom měli chodit na velkou, aby naše tělo fungovalo správně
Zdroj: Freepik

Je to problém, o kterém se příliš nemluví, ale tíží nejednoho člověka. Jak často bychom měli chodit na velkou, abychom si byli jistí, že vše v našem těle probíhá tak, jak má. Odpověď (nejen) na tuto palčivou otázku přinesl v příspěvku pro server news.au australský lékař Zac Turner. Jeho postřehy vás možná překvapí.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 07. 2021 09:00

Zac Turner vystudoval medicínu na univerzitě v Sydney a nyní se rozhodl otevřít třináctou komnatu každého z nás a rozepsat se o věcech, které obvykle s ostatními nesdílíme, ale mohou nás tížit. Jak vypadá zdravá stolice, jak často bychom měli chodit na velkou a čemu ohledně vylučování věnovat pozornost, se dozvíte na následujících řádcích.

Červená stolice neznamená krvácení

"Stolice nás může snadno vyděsit, protože ji vnímáme jako názornou ukázku toho, co se děje uvnitř našeho těla," píše Turner. "Zažil jsem pacienty, kteří za mnou ráno přišli do ordinace celí vyděšení s tím, že mají vnitřní krvácení, protože jejich stolice je červená. Jenže pak vyšlo najevo, že tito pacienti měli k večeři salát z červené řepy," poukazuje lékař na nejčastější mýtus týkající se podoby stolice.

Pozastavil se i nad tím, jak často by měl zdravý člověk chodit na velkou. "Nejdůležitější v tomto ohledu je pravidelnost. Takže člověk, který celý život chodí na záchod s touto potřebou třikrát denně, je na tom stejně jako člověk, kterému se stačí vyprázdnit jednou za dva dny. Tudíž dokud se frekvence defekace nemění, nemusíte si dělat starosti," tvrdí Turner.

Při problémech jezte hodně vlákniny

Podle něj je rovněž důležité, aby člověk na stolici příliš netlačil. "Vyčleňte si na toaletu dostatek času. Není to závod ani posilovna. Také byste měli sedět zpříma a ne jako většina lidí v předklonu s očima přišpendlenýma k telefonu. Dobrou službu vám prokáže stolička, kterou si dáte pod nohy. Díky ní budete na záchodě sedět v pozici podobné dřepu, která je podle studií při defekaci vůbec nejzdravější," radí doktor.

Pokud zaznamenáte nějaké nepravidelnosti ve vylučování, intervaly se prodlouží, nebo naopak zkrátí, zkuste si vzpomenout, co jste den předtím jedli a jak moc jste se hýbali. Tam většinou bývá zakopaný pes. "Nezapomeňte, že jak člověk stárne, pohyb střev se zpomaluje a lidé jsou náchylnější k zácpě," upozorňuje Turner. Klíčem k obnovení správného fungování střev je podle něj dostatek vlákniny"Jezte hodně ovoce, zeleniny a obilovin. Jablka, avokádo, čočka, fazole či brokolice jsou plné vlákniny," píše lékař.

Kdy je dobré vyhledat lékařskou pomoc

Zdravá stolice vypadá jako hladká nebo lehce popraskaná klobása. Za jejím hnědým zbarvením stojí rozpad červených krvinek. Zbystřit byste měli, pokud je vaše stolice trvale tvrdá, hrudkovitá, vodnatá nebo dokonce úplně tekutá. "Pokud u sebe delší čas pozorujete tyto nesrovnalosti, doporučuji navštívit lékaře," varuje Turner.

Odbornou pomoc byste měli neodkladně vyhledat v případě, pokud se ve stolici objeví krev (stolice je černá nebo červená a má konzistenci kávové sedliny). Dalším varovným signálem je silná bodavá bolest břicha při vyprazdňování. "Pohyb střev může mít spoustu různých projevů, které laik obvykle nedokáže správně rozlišit. Proto při problémech zapomeňte na Google a raději jděte k lékaři," radí na závěr australský lékař.

Zdroj informací:

news.au

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články