Čistíte si zuby správně? Zubařka vysvětluje nejčastější chyby, které patrně děláme všichni

Čistíte si zuby správně? Zubařka vysvětluje nejčastější chyby, které patrně děláme všichni
Zdroj: Freepik

Čištění zubů je věc, kterou děláme denně a automaticky, takže nad tím asi už ani tolik nepřemýšlíme. A myjeme si je třeba hned po jídle. Podle odbornice to ale možná není správný přístup a zaděláváme si na zdravotní problém.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 05. 06. 2021 12:00

Kdo by si nechtěl udržet svěží dech, zdravé dásně a zuby bez povlaku, který vede k zubnímu kameni, zánětům nebo kazům? Pravidelné čistění zubů je zkrátka jedna z nejdůležitějších věci, kterým se věnujeme denně. Jak ale pro britský web Express.co.uk podotýká zubařka Hanna Kinselly, důležité je především čistit si zuby správně.

Čistit si zuby hned po jídle?

Spousta lidí si čistí zuby hned po jídle, protože věří, že je důležité rychle se zbavit zbytků jídla ze zubů,“ říká pro Express.co.uk zubařka Hanna Kinsella. Jenže, ať to zní jakkoliv logicky, právě tohle je špatný postup.

Ve skutečnosti totiž může způsobit více škody než užitku. Čištění zubů hned po jídle vede k poškození jemné zubní skloviny. To je tenká vrstva, která pokrývá každý zub a poskytuje mu vnější ochranu. Zjednodušeně řečeno představuje první a nejdůležitější obrannou linii v boji proti zubnímu kazu.

Podle Hanny Kinselly je lepší počkat s čištěním alespoň půl hodiny po jídle, zejména po konzumaci kyselých potravin. „Je to proto, že potraviny, které obsahují kyselinu citrónovou, mohou zubní sklovinu na čas zjemnit. A kdybychom si je čistili příliš brzo po konzumaci, může dojít k poškození zubní skloviny, protože je oslabená,“ vysvětluje zubařka.

Co ještě děláme špatně při čištění zubů

Další věc, kterou si v koupelně možná neuvědomujeme, je příliš pevné držení zubního kartáčku. Mnoho lidí jej drží tak, jako by kolem něj sevřelo ruku v pěst. Sice uchopí kartáček pevně, ale tím na něj vyvíjejí tlak, který postupuje až k zubům.

Vyvíjení příliš velkého tlaku je nebezpečné, protože může pomalu rozrušovat zubní sklovinu, která se sama neopraví,“ varuje Hanna Kinsella. Může to vést k nadměrné citlivosti a způsobit ustupování dásní.

Zubařka místo toho doporučuje držet zubní kartáček na samém konci a uchopit ho, jako bychom drželi pero. Poté nebudeme příliš tlačit na kartáček a zuby, které tak budou lépe chráněné před poškozením.

Zdroje informací:

Express.co.uk: 'Do not brush your teeth straight after eating' Doctor shares hidden health risk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články