Náročné natáčení socialistické agitky Parta hic: Rázlová zažívala peklo, Dvořák přišel o zuby

Náročné natáčení socialistické agitky Parta hic: Rázlová zažívala peklo, Dvořák přišel o zuby
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Hvězdně obsazená (Kemr, Menšík, Dvořák, Nárožný, Krampol) komedie pojednává o hornících, kteří razí heslo – parta hic, práce nic. Pak se stanou součástí experimentu s pitím mléka.Nahota představovala pro Josefa Kemra problém, všimněte si, jak je oblečen v porovnání se svými kolegy.Horníkům, sedícím u piva a rumu, přijde o výhodách pití mléka zazpívat sám Karel Gott.Josef Dvořák si práci horníka vyzkoušel ještě před samotným natáčením. „Smekám kloubouk,“ řekl poté.
+ 4 fotky+ 5 fotek

Natáčení komedie Parta hic ve skutečnosti pro některé herce sranda nebyla. Regina Rázlová si musela poradit s naštvaným režisérem Hynkem Bočanem, který neunesl její protekci. Josefu Dvořákovi zase museli shánět zubní protézu, jinak by snímek vůbec nedotočil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 05. 2021 14:00

Lékařka Alice Váňová je velmi energická žena. Jakmile nastoupí na šachtu Mír, začne s výzkumem léčby silikózy u místních horníků. Její know-how spočívá v takzvané kalciové bariéře, které lze dosáhnout pravidelným pitím mléka. Jenomže jak k tomu horníky donutit? Mléko totiž není zrovna jejich nejoblíbenějším nápojem. Na komedii Parta hic z roku 1976 se můžete podívat dnes ve 22:00 na TV Prima.

Režisér Bočan neměl rád protekci 

Ti dva si zrovna do noty moc nepadli. Herečku Reginu Rázlovou, coby závodní lékařku Alici Váňovou, protlačil do filmu její otec Stanislav Rázl, který se v roce 1969 stal historicky prvním předsedou vlády České socialistické republiky. To znamenalo, že jeho přání se muselo bezpodmínečně splnit. 

Režisér Hynek Bočan na to ale měl trochu jiný názor. Vadilo mu, že politici zasahují do natáčení. „Nesl to velmi těžce. Občas jí to tak dával najevo. Ona se ale nenechala. Měla totiž pěkně prořízlou pusu,” řekl pro deník Aha! Václav Babka. „Je to výborná herečka. Jen mi vadilo, že mi ji tlačili seshora. Říkal jsem si, že je trumfnu a přetáhnu k sobě Jarku Obermaierovou, byla tehdy v divadle předsedkyní nějaké stranické buňky. Oni mi ale stejně vnutili Rázlovou,” postěžoval si režisér.

Josef Dvořák přišel o zuby 

Slavný český herec Josef Dvořák přistupoval ke své roli svědomitě. Přestože ve filmu odmítal vyměnit alkohol za mléko, po večerech rozhodně neslavil. Ctil pravidlo, že ranní ptáče dál doskáče a nehodlal vstávat s kocovinou a bolestí hlavy. Jenomže to se mu vymstilo. 

Když si jednoho dne odmítl v hospodě připít se štamgastem, sesypala se na něj celá parta notně opilých chlapů. Samozřejmě došlo i na pěsti a Dvořáka stála celá lapálie přední zuby. Štáb mu musel urychleně sehnat protézu, aby se mohlo točit dál.

Zdroje informací:

TV Prima: Parta hic 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články