Hop – a je tu lidoop: Napadení skutečnou opicí, drsná nakládačka a další zajímavosti o skvělé komedii

Hop – a je tu lidoop: Napadení skutečnou opicí, drsná nakládačka a další zajímavosti o skvělé komedii
Zdroj: Reprofoto Youtube

Zákulisí natáčení známé komedie s fantasy prvky Hop – a je tu lidoop z roku 1977 ukrývá hned několik tajemství. Třeba boj Josefa Dvořáka s drzým šimpanzem či rázné výtky režiséra vůči Otakaru Brouskovi mladšímu, kterého zachránila až Marie Rosůlková.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 01. 2021 16:00

Co uděláte, když najdete láhev s kouzelným džinem? Řezník Tureček a hostinský Merta v tom mají jasno. Začnou ve velkém hromadit majetek. Tureček se navíc nezdráhá proměnit v šimpanze každého, kdo se mu něčím znelíbí. Jak to všechno dopadne? Na to se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Hlavně opatrně

Ne zrovna příjemné vzpomínky na natáčení měl hlavně Josef Dvořák alias pošťák Homolka. Ošetřovatel šimpanzů, které kvůli natáčení dovezli z Německa, mu dal školení, že nesmí zvíře v žádném případě tahat, neboť to opravdu nemá rádo. Ať ho jen v klidu vede. Dvořák splnil vše do puntíku, ale marně.

Šimpanz se v jednu chvíli zastavil a začal si herce prohlížet. Pak na něj skočil, strhl mu z hlavy pošťáckou čepici, narazil si ji na hlavu a zmizel. Vtom ale zakročil ošetřovatel. Oba šimpanze zavřel do přistaveného auta a začal jim domlouvat. Prý se z vnitřku ozýval takový rachot a křik, jako by je bil hlava nehlava. Poté je nechal půl hodiny zavřené. Když je pak vypustil ven, byli sice ochotní spolupracovat, ale stejně si z něj tropili žerty.

Čočka od režiséra

Otakar Brousek mladší se naopak s lidoopy skamarádil. Do noty si sedl s tím nejstarším, který si ho vždy skrz mříže přitáhl k sobě a nechal se jím drbat. „Měl velkou sílu,” zavzpomínal herec. „Mohl jsem přestat, až měl dost. Jinak by mě nepustil.”

S režisérem filmu Milanem Muchnou ho již tak vřelý vztah nepojil. „Buď větší frajer!” měl na Brouska z plných plic křičet Milan Muchna. Situaci zachránila až Marie Rosůlková, která za kamerou posunky pomáhala nešťastnému herci v jeho výkonu. I ona poznala, že jejího kolegu péruje více, než by se slušelo.

Komunista versus demokrat

Problémy na place nedělaly jenom opice, ale i herci. Jmenovitě Josef Větrovec a Josef Kemr. Ten první byl zarytý komunista a pořád básnil o tom, jak je Sovětský svaz skvělý. Kemr jenom zatínal zuby, a když toho bylo na něj moc, už se neudržel. Svými věčnými hádkami bavili celý štáb. Když se náhodou celý den neviděli, jeden druhého začal hledat,” zavzpomínal Vladimír Dlouhý. Ty jejich debaty jim prostě chyběly.”

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Hop – a je tu lidoop

Česká televize: Hop – a je tu lidoop

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články