Tragický Kamarád do deště: Ze zpěvu Lukáše Vaculíka se producentům ježily vlasy na hlavě

Tragický Kamarád do deště: Ze zpěvu Lukáše Vaculíka se producentům ježily vlasy na hlavě
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Kamarád do deště: Kamarádství je také o pomoci v nouzi. Není však dobré zaplést se přitom s nebezpečnými lidmi. Na vlastní kůži to poznají číšník Michal (Sagvan Tofi) a taxikář Tomáš (Lukáš Vaculík).Scénář snímku Kamarád do deště vznikl už v roce 1985, muselo se ale počkat, až Lukášovi Vaculíkovi skončí vojenská služba.Výbuch auta se natáčel u jazzového klubu Reduta. Exploze poškodila několik výloh obchodů.Scéna, kdy jde Michal (Sagvan Tofi) vyzvednout peníze z nádržky záchodu, byla inspirována skutečnou událostí.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kamarád do deště se po svém uvedení do kin stal velkým hitem a z obou hlavních protagonistů udělal přes noc hvězdy. A stejně dobře si vedl i druhý díl. Ne všechno ale dopadlo dobře. Na čem tragicky ztroskotal Lukáš Vaculík a jaká byla dieta Karla Augusty?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 02. 2021 16:00

Mladý číšník Michal se dostane do pěkných potíží, když je okraden o tržbu, kterou měl odnést do banky. Je v podmínce, proto by jeho příběhu nikdo neuvěřil. Rozhodne se požádat o pomoc kamaráda – taxikáře Tomáše, který si ale půjčí peníze od nebezpečného veksláka... Na snímek Kamarád do deště z roku 1988 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Trpělivý režisér

Režisér Jaroslav Soukup chtěl Kamaráda do deště natočit původně už v roce 1985, ale musel s projektem počkat až tři roky. Lukáš Vaculík nastoupil na základní vojenskou službu, takže i když o roli Tomáše velmi stál, nedalo se nic dělat. Soukup mu však vyšel vstříc, protože dobře věděl, že budou s Tofim tvořit sehranou dvojici.

Nebylo to ale nakonec tak optimistické. Během natáčení totiž došlo k jedné kuriózní situaci. Hitu Dávej, ber se měli nejdříve ujmout oba hlavní hrdinové, jenže když producenti uslyšeli Vaculíkův hlasový projev, vstávaly jim na hlavách vlasy hrůzou. Autoři hudby Ján Baláž a Vašo Patejdl ho proto vyhodili ze studia a přenechali veškerý zpěv Sagvanovi.

Jedna láhev vína denně

Diety bývají různé a Karel Augusta, který si zahrál padoucha Kadlece, ji měl velice speciální – zahrnovala pouze jednu láhev bílého vína denně. Bylo tak logické, že bez dostatečné výživy nepodával stoprocentní výkon. Když už se zdálo, že se ten den nic nenatočí, poslal Soukup Augustu do šaten, aby se napil. A jelo se dál. „Největší problémy ale nastaly během natáčení dvojky, to se zrovna rozváděl a léčil se nezřízeným pitím,” řekl režisér v rozhovoru pro Prima Max.

Vzpomínka na Andreje Hryce

Filmového syna Karla Augusty si zahrál nedávno zesnulý Andrej Hryc. „Potřeboval jsem ke zloduchovi Kadlecovi syna, který by byl stejného ražení. A jak se později ukázalo, Andrej Hryc se na tuto roli hodil dokonale. Byl to tak trochu fanfarón. Když jsme točili na Vinohradské třídě záběry se škodovkou, začal Andrej blbnout. Ulice byla sice částečně uzavřena, pořád tam byl ale provoz v protisměru. On však začal dělat mezi záběry v plné rychlosti smyky před tehdejším Radiopalácem. Naštěstí se nic nestalo, ale musel jsem ho usměrnit,” prozradil Soukup.

Zdroje informací:

Prima Max: Kamarád do deště

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články