Jana Dítětová: Hvězdu filmu Dovolená s Andělem připravili komunisté o lásku, zdraví i velké role

Jana Dítětová: Hvězdu filmu Dovolená s Andělem připravili komunisté o lásku, zdraví i velké role
Zdroj: Reprofoto Youtube

Jana Dítětová, která si ve filmu Dovolená s Andělem zahrála Miladu Pavlátovou, byla nesmírně talentovaná, ale osud a soudruhové jí nakonec velkou kariéru nedopřáli. A podobnou smůlu měla také v soukromém životě, žádný muž po jejím boku nevydržel dlouho.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 01. 2021 16:00

Když věčně nespokojený bručoun Gustav Anděl dostane poukázku na rekreaci, zprvu ji odmítá, pak se ale podvolí. To ještě netuší, že se i přes svou nechuť ke společenským aktivitám nakonec sblíží s ostatními rekreanty, mezi nimiž nechybí i Milada Pavlátová, která řeší manželskou krizi. A jak to celé dopadne? Na to se ve filmu Dovolená s Andělem z roku 1952 můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Jeden muž za druhým

O nápadníky neměla herečka Jana Dítětová nikdy nouzi. Nejprve se provdala za kovaného komunistu, režiséra Vladimíra Vlčka. O to větší byl šok, když najednou beze slova emigroval. O něco později se v Realistickém divadle seznámila s Josefem Vinklářem. Manželství, z něhož pochází syn Jakub, ale i tak skončilo po pouhých třech letech.

Do Jany se zahleděl i ruský houslista David Oistrach, se kterým si zpočátku dlouho psala. Pak přišly na řadu tajné schůzky v hotelu, ale nakonec z toho nic nebylo. Byl totiž ženatý a z jeho strany šlo o pouhý úlet. Herečku nepotěšil ani další partner, psychiatr Stanislav Grof. Jakmile dostal stipendium v USA, zmizel jako pára nad hrncem.

Lásku překazila sovětská vojska

V roce 1968 dostala Jana nabídku na roli ve filmu Žert, jehož název se jí stal více než osudným. V témže roce se do ní zamiloval holandský nakladatel Hans Roty. Přijala jeho pozvání a odjela za ním i se synem. Začala se chystat svatba, neboť bylo na cestě další dítě. Jenomže Dítětová se rovněž nechtěla vzdát svého domova a divadla. Hans to chápal a chtěl se za ní přestěhovat. Po invazi sovětských vojsk se mu to však již nepovedlo.

Nedařilo se ani Janě. Kvůli roli v trezorovém snímku Žert přišla o větší role. Také se rozhodla jít na potrat, což se soudruhům rovněž nelíbilo. Stala se pro ně nežádoucí osobou. Herečka začala pomalu, ale jistě strádat. Na řadu přišel alkohol, který otupoval její strach ze stárnutí. Později se dostavily problémy s chůzí kvůli bolavým kyčlím. A aby toho nebylo málo, přišla o všechny zuby. Poslední tečkou byl šedý zákal a rakovina hrtanu, na jejíž následky zemřela v roce 1991 na klinice v Praze.

Pro roli by se i rozkrájela

Rudolf Hrušínský o ní kdysi řekl, že když se rozdával talent, Jana si pro něj šla dvakrát. Nikdy ale neměla ostré lokty a o to si víc vážila toho, když dostala nějakou roli. Na zkoušky přišla vždy perfektně připravená. Klidně si i nazula boty naopak, když bylo potřeba. Přesto se z ní bohužel nikdy nestala velká hvězda.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Dovolená s Andělem, Jana Dítětová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články