Parťák Vlasty Buriana: Čeněk Šlégl kvůli kolaboraci s nacisty skončil jako žebrák

Parťák Vlasty Buriana: Čeněk Šlégl kvůli kolaboraci s nacisty skončil jako žebrák
Zdroj: Wikimedia Commons/autor neznámý, CC BY-SA 3.0

Herce Čeňka Šlégla si všichni pamatujeme z černobílých filmů, jako je třeba komedie Ducháček to zařídí, kterou si můžeme dnes připomenout na CSFilmu. Šlégl přes dvacet let úspěšně spolupracoval s Vlastou Burianem, ale po válce se jeho život navždy změnil. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 05. 2021 11:00

Děj filmu Ducháček to zařídí: Jan Damián Ducháček je čestný a zásadový zaměstnanec advokátní kanceláře. Nyní ho čeká velmi náročný úkol. Musí bránit majetek a dobré jméno svého nadřízeného, jenž se zapletl se zadluženou aristokratickou rodinou. Na komedii Ducháček to zařídí z roku 1938 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Šlégl s cejchem kolaboranta

Čeněk Šlégl, dlouholetý divadelní a filmový spolupracovník Vlasty Buriana, to neměl po válce vůbec lehké. Po osvobození jej označili za přívržence Hitlera a zavrhli. Dokonce se o něm nesmělo ani veřejně mluvit. Doživotně mu, jako jedinému českému herci, zakázali film i divadlo. Jako domnělý nacistický kolaborant nemohl prakticky nic. Ale bylo to opravdu tak, nebo se Šlégl ve skutečnosti obětoval kvůli člověku, který byl blízký jeho srdci?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Doma TV (@domatv.cz)

Dvě tváře Čeňka Šlégla

V knize Čeněk Šlégl - dvě tváře herce, režiséra a scénáristy se píše, že v roce 1933 měl napsat satirickou divadelní hru Pěkně prosím, uříznou mě, kde si dělal legraci ze samotného Adolfa Hitlera. Ale to nebylo vše. Když už bylo nad slunce jasné, že se blíží druhá světová válka, měl během mobilizace rozdávat protinacistické letáky.

Přátelé a známí ho varovali, že se o něj bude zajímat gestapo, on ale na to nedbal. Měl ještě jeden důvod, proč veřejně vystupoval proti okupantům - svou dceru Blanku. Ta se totiž zamilovala do Žida Arnošta Weisse. Do kin ale zrovna šel Šléglův film Teď zase my, který jeho aktuální situaci ještě zhoršil.

Kolaborantem z donucení

Na herce začali útočit redaktoři kolaborantského časopisu Vlajka. Šlégl se snažil celou situaci velmi rychle vyřešit, ale skončilo to tím, že se naváželi i do jeho dcery Blanky. Aby posměšky přestaly, musel se přihlásit do redakce. Čekaly ho roky v dokonalé přetvářce. Jeho známí se ale od něj kvůli tomu odvrátili. Arnošta Weisse, partnera jeho dcery, navíc zatklo gestapo. Na výslech musela i ona. Zhroutila se z toho a pokusila se o sebevraždu.

Čeněk Šlégl tomu samozřejmě nemohl nečinně přihlížet a zařídil, aby se Arnošt vrátil z Terezína domů. Po válce byl ale bez milosti souzen jako kolaborant. S herectvím byl konec, zaměstnal se jako řidič textilní firmy. Navíc měl silně podlomené zdraví z uranových dolů, kde strávil dlouhých šest měsíců. Jeho manželka Helena ze všeho psychicky onemocněla. Šlégl nárok na invalidní důchod neměl, a tak si musel na stará kolena přivydělávat v uhelných skladech a prodejem vlastnoručně malovaných obrázků. Po srpnu roku 1968 jej čekala další rána. Blanka s Arnoštem emigrovali do Německa. O dva roky později zemřel úplně sám, na pokraji bídy a všemi zatracovaný...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Čeněk Šlégl

CSFilm: Ducháček to zařídí

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články