Kolaborant Emanuel Moravec: Nacisty zpočátku k smrti nenáviděl, pak ho ale pozvali na výlet

Kolaborant Emanuel Moravec: Nacisty zpočátku k smrti nenáviděl, pak ho ale pozvali na výlet
Zdroj: Česká televize

Kdyby Emanuel Moravec nezměnil své přesvědčení, mohl se z něj stát národní hrdina. Zprvu Němce upřímně nenáviděl. Pak ho ale stačilo vzít na výlet, opít jej rohlíkem jako malé dítě a hned bylo vše zalité sluncem. Právě se zrodil český kolaborant číslo jedna.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 11. 2020 13:59

Emanuel Moravec se narodil 17. dubna 1893 v Praze. Byl to politik, legionář a publicista. Během protektorátu vykonával funkci ministra školství a lidové osvěty. Byl velmi aktivním kolaborantem. V roce 1943 se stal vedoucím představitelem Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě, což byla svým způsobem obdoba německých Hitlerjugend.

Podvod a pokus o povstání

Určité problémy s morálkou se s Emanuelem Moravcem táhly už od první světové války. Když v roce 1917 nastoupil k 6. československému pluku (Hanácký), dopustil se při zápisu podvodu. Aby si vylepšil svou pozici, uvedl nepravdivou informaci, že je strojním inženýrem. Na tuto skutečnost se přišlo až během jeho návratu do Československa.

O dva roky později se zapletl do pokusu o povstání, který zinscenoval generál Radola Gajda. Nakonec z celé akce vycouval, ale i přesto jej vyšetřovali a zbavili možnosti samostatného rozhodování. V roce 1920 byl po lékařské prohlídce prohlášen za neschopného aktivní vojenské služby, a to kvůli potížím psychosomatického původu. V té době se také oženil s teprve sedmnáctiletou Helenou Grigorijevnou Bekovou, která čekala jeho dítě.

Byl na mladší

Po sedmi letech se jejich manželství dostalo do krize. Moravec se totiž na Slovensku seznámil s osmnáctiletou Ilonou a měl oči jenom pro ni. Nakonec se stala jeho druhou ženou a porodila mu syna Pavla Emanuela. Ale ani tento svazek mu dlouho nevydržel.

Do třetice se oženil s bisexuální a náruživou Jolanou Emmerovou, která u něj od svých patnácti let pracovala jako služka. V roce 1942 se konala svatba. Gestapo jeho rozhodnutí podporovalo, neboť tato dívka kyprých tvarů byla ideální donašečkou. Na častých večírcích se dalo zaslechnout ledacos.

Proti Německu. Anebo ne?

Publicistikou se Emanuel Moravec začal zaobírat již jako legionář. Ve své knize Obrana státu tvrdil, že největším nepřítelem ČSR je právě hitlerovské Německo. Přestože se klonil k autoritářské formě demokracie a italskému fašismu, byl uznávaný jako odborník na vojenskou tématiku. Ve třicátých letech veřejně podporoval Masaryka i Beneše. Po mnichovské dohodě volal po ozbrojeném odporu.

Po nástupu protektorátu chtěl emigrovat do Kostariky. Měl strach, že bude nacisty zatčen a popraven. Ti mu však naopak nabídli spolupráci. Vzali ho na okružní cestu po Německu, aby mu ukázali, co všechno dokázali. Domů se vrátil nadšený. Stal se z něho aktivní propagátor a zastánce ideologie, která měla na svědomí miliony nevinných životů. Ale vše jednou končí. V květnu 1945 spáchal během Pražského povstání sebevraždu.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Emanuel Moravec

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články