Temné pozadí filmu Vrať se do hrobu: Nečekaná smrt před premiérou a napadení skinheadem

Temné pozadí filmu Vrať se do hrobu: Nečekaná smrt před premiérou a napadení skinheadem
Zdroj: Prima Max
Šteindler si nejprve myslel, že bude muset bojovat s cenzory. Nakonec se tak nestalo.
Název Vrať se do hrobu se režimu zprvu vůbec nezamlouval. Ale jak je uvedeno výše, díky šikovné dramaturgii šlo nakonec vše hladce.
Šteindler na to ostatně doplatil. Volala mu spousta lidí s jasným sdělením: Vrať se do hrobu!
Klára Trojanová prozradila, že ji pak ještě dlouho oslovali jménem její filmové postavy.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Natáčení Šteindlerovy komedie Vrať se do hrobu bylo více než zajímavé. Nejprve se museli najít odpovídající herci. Pak následovala nečekaná smrt. A jako „sladká” tečka napadení skinheadem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 12. 2020 16:00

Na film Vrať se do hrobu se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. Víťa má třicítku na krku a pracuje jako sociolog. Je spořádaným manželem a zodpovědným otcem. Když jednoho dne začne studovat názory středoškoláků, rozhodne se vrátit do lavic gymnázia. Najednou se opět cítí být v pubertě a bez jakýchkoli starostí a povinností.

Zákeřná nemoc

Věra Vlčková si ve filmu Vrať se do hrobu střihla roli ředitelky gymnázia. Svou nemoc před všemi tajila. O to nečekanější byl tak její odchod tři dny před Štědrým dnem v roce 1989, tedy krátce po dotočení komedie.

„Bylo to velmi rychlé,” řekl Zdeněk Žák. „Před prázdninami se s námi normálně rozloučila, v září přišla v paruce a v prosinci už nebyla mezi námi.” Co bylo ale skutečnou příčinou její smrti? Některé zdroje uvádějí rakovinu, jiné zase infarkt. Před pár lety se objevila i teorie hovořící o autonehodě.

Pomohl až Menzel

Milan Šteindler měl pro svůj film vytipované herce, chtěl kupříkladu obsadit Miroslava Vladyku či Miroslava Nogu. Potíž však byla v tom, že ani jeden z nich neměl čas. Byla to patová situace, pokud nesežene do několika týdnů herce, končí.

Zachránil ho až režisér Menzel. Ten mu pak řekl, že vše může vyřešit zcela jednoduše. Do hlavní role ať obsadí sám sebe a zbytek může zaplnit herci i neherci. A tak se i stalo. Termín castingu byl dodržen a mohlo se začít natáčet.

Vrať se do hrobu!

„Po premiéře na mne každou chvíli někdo volal: Vrať se do hrobu,“ zavzpomínal Milan Šteindler. Jednou ho dokonce napadl v hospodě jakýsi skinhead, a zatímco ho držel v kravatě, křičel mu do ucha, že je ten film celý o něm. Šteindler raději, v rámci toho, aby se chlapíka co nejdříve zbavil, pokynul, že ano, že to přesně uhádl.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vrať se do hrobu

Prima Max: Vrať se do hrobu

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články