Zítra vstanu a opařím se čajem: Krutý osud filmového Hitlera, vzal si život v koupelně

Františka Vicenu potkal stejný osud jako Hitlera. I on spáchal sebevraždu.
Zdroj: se souhlasem Prima MAX

Herec a pedagog pražského DAMU František Vicena patří sice mezi zapomenuté tváře české kinematografie, avšak Adolfa Hitlera z komedie Zítra vstanu a opařím se čajem zná snad každý. Kromě toho se objevil třeba v populárním seriálu F. L. Věk či Třicet případů majora Zemana. Svůj život se však rozhodl ukončit stejně jako nacistický vůdce – sebevraždou, ke které ho dohnala závislost na alkoholu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 12. 2020 16:00

Na film Zítra vstanu a opařím se čajem se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. Několik bývalých nacistů, kteří přežili díky tabletám proti stárnutí, se snaží vrátit v čase a dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu. Navždy by tak změnili průběh dějin.

Stihl ho stejný osud

Jako Hitlera ve filmu Zítra vstanu a opařím se čajem si dokáže herce Františka Vicena představit snad každý. Objevil se ale také v populárním seriálu Třicet případů majora Zemana či v pohádce S čerty nejsou žerty. Celý život byl členem Městských divadel pražských.

Osudným se mu stal alkohol. Čím dál více mu zasahoval do profesního i soukromého života, což u něj vyvolalo i psychické problémy. V říjnu roku 1984 se staly jeho potíže natolik neúnosnými, že spáchal sebevraždu. Oběšeného v koupelně jej našla jeho manželka.

Nevěřili mu to

Dobrovolný odchod ze světa nezvolil jen filmový představitel nacistického diktátora. Další byl Vlastimil Brodský. Toho také trápily psychické problémy. Snažil se o nich hovořit veřejně, ale nikdo mu to příliš nevěřil. Poslední kapkou byla návštěva Miroslava Horníčka v nemocnici.

Když Brodský viděl, v jakém je jeho herecký kolega stavu, že se prakticky nedokáže sám o sebe postarat, byl z toho v naprostém šoku. Rozhodl se stáhnout do ústraní. Dokonce nepřišel ani na oslavu osmdesátin Stelly Zázvorkové, jen jí pak poslal omluvný dopis. Svůj život se rozhodl ukončit na milované chalupě na Slunečné.

Vyhýbal se lékařům

Otto Šimánek, který se zejména proslavil rolí pana Taua, sice neměl sebevražedné tendence, zato učinil jedno fatální rozhodnutí. V pozdějším věku dostal oboustranný infarkt a mrtvici. Z obojího se dostal. V těle měl však tikající bombu – rakovinu střev.

Lékařům se vyhýbal a na vyšetření šel, až když bylo příliš pozdě. Prodělal dvě operace a trpěl silnými bolestmi. Jeden jeho obdivovatel z Německa mu nabídl, že mu tam zařídí další operaci. Kdo ví, možná by mu alespoň o něco prodloužila život. Bohužel to už nestihl.

Zdroje informací:

Prima Max: Zítra vstanu a opařím se čajem

Česká televize: František Vicena, Vlastimil Brodský, Otto Šimánek

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články