Seriál F. L. Věk: Natáčení provázela smrt. Poslední díl putoval kvůli cenzuře do trezoru

Seriál F. L. Věk: Natáčení provázela smrt. Poslední díl putoval kvůli cenzuře do trezoru
Zdroj: Česká televize
V seriálu se objevilo 180 herců a 900 komparzistů.
Poslední díl se kvůli cenzuře odvysílal až po sametové revoluci.
Během natáčení se Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová vzali.
Brzobohatý svou roli nesnášel. Vadilo mu, že hraje hodného a slušného člověka.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Seriál F. L. Věk by se dal bez nadsázky označit za prokletý. Jeho natáčení už od samotného počátku provázela smrt. Herec Jaroslav Vojta zemřel dokonce před první klapkou. Svou smrt však dopředu předpověděl. Jeho známí ho ale neposlouchali. Byli přesvědčení, že se dožije stovky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 12. 2020 16:00

Na pořad F. L. Věk se můžete podívat dnes v 17:50 na ČT3. Třináctidílný televizní seriál o Františku Vladislavu Hekovi, jenž byl vlastencem, publicistou a skladatelem. Příběh vychází z adaptace rozsáhlého románu Aloise Jiráska a pojednává o období národního obrození.

Nebudu točit, umřu

Herec Jaroslav Vojta byl pro každou legraci. I v pokročilém věku sršel energií. Účinkoval v Národním divadle, v rozhlase i televizi. Všichni mu tak předpovídali, že se dožije stovky. Když se ale herci sešli před natáčením na kostýmních zkouškách, bylo něco jinak. „Radoslave, nebudu točit, protože umřu,“ svěřil se tehdy Vojta Brzobohatému. „Přestaly se mi totiž líbit ženské.“

A měl pravdu. Za dva týdny umřel. Brzobohatý nechtěl v seriálu původně hrát. Zakládal si na tom, že hraje drsné typy, a Vojtěchova postava mu připadala příliš jemná. „Kývl jsem na to jenom kvůli tomu, že byla zrovna normalizace. Téma obrození tak mohlo přinést alespoň nějaký druh poselství, že by se mělo s aktuální společenskou situací něco dělat,“ dodal herec.

Zásah cenzury

Seriál měl celkem třináct dílů, na televizní obrazovky se však ten finálový nedostal. Byl stažen z vysílání a uložen do trezoru. Poprvé byl zveřejněn až po revoluci v roce 1989. Pohlavárům vadil třeba Jan Tříska, který později emigroval do Ameriky. Jenomže kvůli své zásadní roli nemohl být z pořadu vystřižen.

Kromě politických excesů se museli herci vypořádat i se zimou, která jako by vypadla z obrazů Josefa Lady. O různá zranění tak nebyla nouze. Martin Růžek si narazil ruku, Josef Kemr si zase poranil koleno. Nejhůře však dopadl Vlastimil Brodský, který skončil s otřesem mozku.

František Ladislav Hek

Byl stoprocentním vlastencem a také člověkem s vysokým morálním kreditem. Jeho osoba se stala předlohou seriálu F. L. Věk. Dokázal získat až tři tisíce knih, které půjčoval, a tím šířil povědomí o národním obrození. Při požáru ale o vše přišel.

Dostal se do finančních problémů, které se mu už nikdy nepodařilo vyřešit. V roce 1820 publikoval dílo Čím větší vůl, tím více titulů. V knize ostře kritizoval maloměstské poměry. Byl odsouzen a přišel o veškerý náklad. Poslední roky života strávil u syna a dcery. Jeho památku připomíná pamětní deska u kostela v Letohradu.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: František Ladislav Hek

Česká televize: F. L. Věk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články