Zákulisí filmu Slavnosti sněženek: Opilý Josef Somr, cvičení kanci i dcera Charlieho Chaplina

Zákulisí filmu Slavnosti sněženek: Opilý Josef Somr, cvičení kanci i dcera Charlieho Chaplina
Zdroj: se souhlasem České televize
Před začátkem natáčení komedie Slavnosti sněženek bylo nutné absolvovat školení, jak celé téma zpracovat a neurazit přitom KSČ.
Ve filmu Slavnosti sněženek se objevili tři živí kanci a jeden umělý.Při nahánění divočáka se použil jednoduchý trik. Před zvířetem jelo auto s kameramanem, vedle kterého seděl majitel cvičeného kance, jenž mu házel kousky masa.Slavnosti sněženek byly původně zakázány, neboť se v jedné scéně objevila americká vlajka.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Slavnosti sněženek. Hořká komedie z pera spisovatele Bohumila Hrabala. Děj filmu nezná asi málokdo. Dva myslivecké spolky se přetahují o jednoho divočáka. Už jen to zaručuje skvělou podívanou. A neméně veselo bylo i na place. Co zajímavého se dělo během natáčení? A proč tam byla přítomna dcera Charlieho Chaplina?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 11. 2020 16:00

Na Slavnosti sněženek se můžete podívat dnes v 17:05 na Nova Cinema. Komedie Slavnosti sněženek je svým způsobem autobiografická. Bohumil Hrabal v ní popisuje své sousedy z chatové oblasti v Kersku. Pod režisérskou taktovkou Jiřího Menzela tak vznikl úsměvný příběh plný pitoreskních postaviček, v jejichž středu je zastřelený kanec.

Cvičení kanci

Pamatujete si scénu s naháněním divokého prasete? Aby byl divočák motivován k požadovanému výkonu, jelo před ním auto, ve kterém seděl kameraman a majitel zvířete, jenž mu neustále házel šťavnaté kousky masa. Jídlo dokáže divy, a hlavně to, které lze získat bez jakékoli práce. Stačí jít jen po čichu.

Ve filmu se objevili celkem čtyři kanci. Tři byli skuteční, ten poslední, o něhož se pak všichni přetahují, byl samozřejmě umělý. Ale nebyl by to správný film o myslivcích, kdyby nedošlo na hody. Co takhle kančí maso se šípkovou omáčkou a zelím?

Opilý Josef Somr

Josef Somr si ve filmu Slavnosti sněženek zahrál příslušníka VB. Bohužel to ale trošku přehnal s alkoholem. Scéna se zastavením opilých cyklistů tak musela být poupravena, aby z toho pak herec u soudruhů neměl problémy. Ti již předem Menzela varovali, aby nezesměšňoval bezpečnostní sbor.

Navíc by bylo absurdní, kdyby opilý policista vytýkal jízdu na kole pod vlivem. „Nejdříve jsme ho zabírali celého. Pak měl přijít detail. Kdybych ho ale použil, zřejmě by mě zavřeli. Pepíček byl opravdu namol,“ zavzpomínal režisér filmu Jiří Menzel. Další den se točilo znovu a již za střízliva.

Chaplinova dcera

Natáčení filmu se také zúčastnily čtyři dívky, které doprovázely štáb na každém kroku. Jednou z nich byla i nejmladší dcera Charlieho Chaplina. „Všichni jsme z ní byli paf,“ prozradil Jaromír Hanzlík. Zaujmout měla i samotného Bohumila Hrabala. V té době však nebyly k dispozici žádné cateringy a navíc se ten den natáčelo v lese. „Pití ani jídlo jsme jí dát nemohli, a tak jsme ji pohostili alespoň kávou. Jiří ji vařil na plynové bombě a ukazoval jí, jak má správně nahřát hrneček,“ dodal herec.

Zdroje informací:

Wikipedia: Slavnosti sněženek

TV Nova: Slavnosti sněženek

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články