Karel (75): Staršího bráchu jsem padesát let neviděl. Mohl za to dopis, o kterém jsem nevěděl

dva muži, stáří
Zdroj: pixabay.com

Někdy stačí jedna malá chybička, pouze drobné nedorozumění a životní osudy několika lidí se mohou náhle změnit. Přesně to se stalo panu Karlovi, který na spoustu let přišel o bratra. Podívejte se, co se stalo, a jestli se nakonec zase našli.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 26. 06. 2020 10:00

S Mirkem, který byl o dva roky starší, jsme neměli vůbec lehké dětství. Narodili jsme se na Slovensku, ale rodiče brzy umřeli. Tehdy mi byly tři roky. Ocitli jsme se v dětském domově, kde jsme strávili asi dva roky. Potom nás rozdělili. Mě si adoptivní rodiče odvezli do Česka a Mirek zůstal na Slovensku.

Večer bylo dusno a ráno jsme odjeli

Každý jsme tedy vyrůstali sám. Později jsme si našli rodiny a měli jsme své děti. Párkrát jsme se viděli, ale nenavštěvovali jsme se moc často. Oba jsme tvrdě pracovali, a tak jsme si žili svými životy.

Naposledy jsme se střetli, když mi bylo dvacet. Sešli jsme se na Slovensku, kam jsem vyrazil i s mou manželkou a dvěma dětmi. Jeden večer jsme toho vypili více, než jsme měli, a u stolu to docela jiskřilo. Moje žena se s Mirkem dostala zase do křížku a vyměnili si několik ostrých názorů. Další den jsme odjeli a nějakou dobu jsme si nenapsali ani jeden dopis.

Ztracený dopis

Mně to však nedalo, a Mirkovi jsem asi po čtyřech měsících zase napsal. Jenže uplynul měsíc, dva, půl roku, rok a žádná odpověď mi nepřišla. Netušil jsem, co se děje. Věděl jsem jen, že se se svou ženou plánuje odstěhovat do Maďarska, odkud ona pocházela.

Tím se naše vazby nadobro přetrhaly. Moje žena před deseti lety bohužel zemřela a já jsem se stěhoval do menšího bytu. Ovšem když jsem vyklízel náš byt, narazil jsem na něco, co jsem rozhodně nečekal. Byl to dopis od bráchy, odpověď na můj list, ve kterém mi psal, jak moc ho mrzí, že jsme se rozešli ve zlém a že by to rád napravil. Chtěl se se mnou sejít, ale bez mé ženy, ke které, jak napsal, má stále jisté výhrady a jednou by mi rád řekl, proč to mezi nimi pokaždé tak vřelo.

Čau brácho…

Ke mně se ten dopis ale nikdy nedostal. Moje žena mi ho zatajila a já jsem bráchu padesát let neviděl. Nemohl jsem pochopit, proč mi to manželka udělala, a zase jsem zatoužil bráchu vidět. Nevěděl jsem o něm skoro nic, netušil jsem, kde bydlí, jestli ještě vůbec žije a ani co dělá. Věděl jsem však, odkud pocházela jeho maďarská žena, a tak jsem napsal na místní radnici, jestli by mi s nimi nemohli zprostředkovat kontakt.

Netrvalo to dlouho a asi do dvou týdnů mi zazvonil telefon. „Čau brácho, tady je Mirek,“ znělo na druhé straně drátu. Rozbrečel jsem se radostí a nemohl jsem mluvit – můj ztracený brácha je zase zpátky. Od té doby jsme v kontaktu, využíváme možností moderních technologií a pravidelně se navštěvujeme. Co se ale stalo mezi ním a mou bývalou ženou, to mi doteď neřekl. A asi je to tak lepší.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články