Zákulisí legendárního filmu Angelika, markýza andělů: Roli nakonec získala největší hysterka

Angelika, markýza andělů
Zdroj: se souhlasem České televize
Angelika, markýza andělů: První část slavné filmové série o křehké, ale zároveň silné hrdince, která bojuje o štěstí a lásku.Anne Golon, autorka literárních příběhů Angeliky, protestovala proti filmovému zpracování. Představovala si to tak, že napíše scénář a sama vybere herce. S tímto požadavkem tvůrci nesouhlasili.Představitel Ludvíka XIV. Jacques Toja byl velmi dobrým přítelem Michèle Mercier.Ve filmu Angelika, markýza andělů, jsou použity kostýmy ze snímku Tři mušketýři: Královniny přívěšky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Angelika, markýza andělů, je každoroční televizní stálicí. V podání Michele Merciér se z filmu stala absolutní klasika. Ale co kdyby ji nahradila Brigitte Bardot? Měl by film stejný úspěch? A je pravda, že byl Peyrac napsán dle skutečné postavy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 12. 2020 16:00

Na Angeliku, markýzu andělů, se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT2. Angelika je přinucena provdat se za Joffreyho de Peyraca, o němž se traduje, že je čaroděj. Nezkušená Angelika k němu zpočátku cítí odpor, je ovlivněná klášterní výchovou. Po nějaké době však zjišťuje, že je její manžel v pravém slova smyslu renesanční člověk. Jednoho dne však navštíví hraběte de Peyraca samotný Ludvík XIV. a začne žárlit jak na jeho krásnou choť, tak i na jeho majetek. Panovník se tak rozhodne, že musí hraběte za každou cenu odstranit.

Bardot, nebo Merciér?

Na roli Angeliky si dělala zálusk i slavná herečka Brigitte Bardot. O něco později se ale stáhla. Prý měla točit jiný historický film. Na castinzích ji tak vystřídala Jane Fonda, která však neuspěla. Čím to bylo? Nedostatkem talentu, anebo někdo tahal v zákulisí za nitky?

Výběrovka na Angeliku byla neskutečně náročná. Tvůrci chtěli po všech kandidátkách, aby předvedly i nemožné. Michele Merciér tak po chvilce ruply nervy. Rozčílila se tak moc, že předvedla neskutečnou scénu. A role byla její. Právě ono divadlo přesvědčilo všechny zúčastněné, že je tou pravou adeptkou na roli markýzy andělů.

Skutečný Peyrac a jeptiška

Postava Joffreye de Peyraca nebyla jen výplodem bujné fantazie autorky knižní předlohy Anne Golon, ale zakládala se na skutečné osobě. Inspirovala se svým manželem Goloubinoffem, který byl sice původem Rus, ale narodil se v Persii. A právě proto si Peyraca zahrál herec Hosseinoff, který měl rovněž ruské kořeny. S manželem spisovatelky ho pojilo i identické místo narození.

Vzpomínáte na jeptišku, na kterou Angelika vyplázne jazyk? Zahrála si ji maskérka filmu Maguy Vernadet, jež se s Michele Merciér během natáčení spřátelila. Staly se z nich opravdu dobré kamarádky. Vernadet se pak o rok později podílela také na filmu Muž z Hongkongu s Jeanem-Paulem Belmondem.

Nahota a falešné kočky

Hrála svůdnou, ale nechtěla být jako na výstavě. Merciér si vydupala dodatek ke smlouvě, že se nikdy neukáže úplně nahá. To se týkalo hlavně intimních partií. Aby měla jistotu, že kameraman nezabere to, co nemá, vystřihla si z plastu červená kolečka a nalepila si je na sebe.

A jak to bylo s kočkami? Když se jí tato elegantní zvířata otírala o nohy, bylo vše v naprostém pořádku. Během scény s házením koček však živá zvířata vystřídaly kočky vycpané slámou, kterým přidělali rybářské háčky, aby se zachytily na speciálním kostýmu herečky. Je jasné, že se to neobešlo bez šrámů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Angelika, markýza andělů

Česká televize: Angelika, markýza andělů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články