Krásná Angelika Michèle Merciér: První manžel ji bil, druhý okrádal

Angelika, markýza andělů
Zdroj: se souhlasem České televize
Angelika, markýza andělů: První část slavné filmové série o křehké, ale zároveň silné hrdince, která bojuje o štěstí a lásku.Anne Golon, autorka literárních příběhů Angeliky, protestovala proti filmovému zpracování. Představovala si to tak, že napíše scénář a sama vybere herce. S tímto požadavkem tvůrci nesouhlasili.Představitel Ludvíka XIV. Jacques Toja byl velmi dobrým přítelem Michèle Mercier.Ve filmu Angelika, markýza andělů, jsou použity kostýmy ze snímku Tři mušketýři: Královniny přívěšky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo neviděl ve své době Angeliku, jako by nebyl. Vždyť na ni koukala i sama Škopková. Krásu  Michèle Merciér znal celý svět, ona však kvůli ní v soukromí trpěla. Neměla štěstí na partnery, prožila si drsný rozchod, a dokonce domácí násilí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 07. 2020 09:00

Angelika je přinucena provdat se za Joffreyho de Peyraca, o němž se traduje, že je čaroděj. Nezkušená Angelika k němu zpočátku cítí odpor, je ovlivněná klášterní výchovou, po nějaké době však zjišťuje, že je její manžel v pravém slova smyslu renesanční člověk. Jednoho dne však navštíví hraběte de Peyraca samotný Ludvík XIV. a začne žárlit jak na jeho krásnou choť, tak i na jeho majetek. Panovník se tak rozhodne, že musí hraběte stůj co stůj odstranit.

Roli Angeliky dostala kvůli tomu, že byla naštvaná

Pravé jméno Angeliky znělo Jocelyne Yvonne Renée Merciér a změnila si ho jen kvůli tomu, aby uctila památku své mladší sestry, která zemřela v pouhých pěti letech na tyfus. A tak se zrodila Michèle Merciér.

Původně chtěla být baletkou, a i přes nesouhlas rodičů to dotáhla na sólistku v opeře v Nice. Angeliku zprvu odmítala. V roce 1963 již totiž měla poměrně rozjetou kariéru. Nakonec ale souhlasila a zařadila se do dlouhé řady adeptek na tuto roli. Když konečně po celém dnu čekání přišla na řadu, zahrála výbuch vzteku tak bravurně a věrohodně, že měl režisér okamžitě jasno.

Příliš odvážné zpracování

Autorce předlohy se nelíbilo, že se tvůrci filmu nedrží striktně literárního díla a vkládají do filmu mnohem více erotiky a násilí. Jenomže právě proto se z herečky stala mezinárodní hvězda. Natočila celkem pět filmů a jak sama ráda říkala, hrála vlastně sama sebe. Bohužel se však kvůli tomu stala umělkyní jedné role. Každý v ní viděl jen Angeliku, a proto jí nenabídl žádnou jinou práci. Smůla se jí však nelepila na paty jen v práci, ale i v soukromí.

Neštěstí v lásce

Merciér později uvedla, že se k ní její partneři nechovali jako k obyčejné ženě, ale jako k sexsymbolu. První muž byl alkoholik a násilník. Neunesl slávu své partnerky a neustále žárlil. Vše vyvrcholilo několika hospitalizacemi v psychiatrické léčebně a brutálním znásilněním, o které se pokusil po svém návratu. Naštěstí se dokázala ubránit.

Herečka jej chtěla opustit, ale zákon mluvil jasně: pokud je protějšek psychicky narušen, není rozvod možný. Nezbývalo jí tedy nic jiného, než mu jako odškodné vyplatit tučnou sumu peněz. Se svým druhým manželem se seznámila během natáčení Angeliky. Byl to automobilový závodník. Zatímco Merciér pracovala, on si vodil domů milenky a utrácel její majetek. Když na to přišla, vypařil se i s velkou částkou peněz.

Do třetice všeho dobrého?

Třetí manželství se zprvu zdálo jako trefa do černého. Obchodník Adrien byl sice o osm let mladší, přesto do toho šla naplno a začala se starat o jeho děti. Jenomže krátce po svatbě u něj našli nádor. Zemřel velmi rychle. Herečka se poté odstěhovala do Itálie, kde se seznámila s princem Nicolou. Ten se sice do ní ihned zamiloval, ale církev mu sňatek nepovolila. “Stejně mi pak došlo, že každý miloval Angeliku a ne Michèle. Teď už nechci nikoho. Bohatě mi to stačilo,” uvedla herečka.

Poslední pletka

Mezi posledními nápadníky se měl objevit i politik Silvio Berlusconi. Merciér jej ale odmítla. Občas vystupuje v televizi a píše knihy o své nejslavnější roli. Naposled jí vyšla kniha s velmi příznačným názvem “Nejsem Angelika”.

Na další zajímavosti a fotky z filmu se podívejte zde:

Zdroj textu: Aha!, Šíp

Zdroj fotek: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články