Trápí vás suché ruce kvůli častému mytí a dezinfekci? 5 jednoduchých rad, jak s tím zatočíte

Trápí vás suché ruce kvůli častému mytí a dezinfekci? 5 jednoduchých rad, jak s tím zatočíte
Zdroj: Freepik

V posledním roce v souvislosti s pandemií koronaviru dostávají naše ruce pořádně zabrat. Kromě častého mytí je zatěžuje i používání dezinfekce. Poradíme, jak se o ruce správně starat, aby netrpěly nadměrným vysoušením.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 04. 2021 09:00

Pokožku nejen na rukou chrání lipidová vrstva. Jestliže ale kůži často myjeme, tato vrstva se narušuje a dochází k omezení zadržování vlhkosti. Podobný vliv na pleť mají i dezinfekční gely. Ta je pak sušší a podrážděnější, a to až do té míry, že se na ní může vytvořit ekzém.

1. Používejte pravidelně krém na ruce

Pravidelným používáním vhodného krému (nejlépe vždy po umytí rukou) docílíte základní péče o namáhané ruce. Přes den by se měly používat lehčí krémy, které by měly především hydratovat a ideálně nezanechávat mastný film. Na noc si pak můžete dopřát hutnější krém, který poskytne pokožce výživu a bude o ni při spánku pečovat. Nedoporučují se silně parfémované krémy, protože by mohly pokožku nejen podráždit, ale také vysušit.

Jaké složky jsou vhodné pro péči o pokožku rukou? Jedná se například o vitamin E, bambucké máslo, měsíček lékařský, levandulový olej, mandlový olej, konopný olej a podobně.

2. Dejte ruce do zábalu

Alespoň jednou za týden dopřejte rukám regeneraci v podobě zábalu, který necháte působit klidně celou noc. Stačí namazat ruce vrstvou výživného krému a nasadit si bavlněné rukavice. Takhle vydržte až do rána.

3. Olejová koupel na ruce

Na tuhle proceduru určitě nebudete mít čas pokaždé, když si budete mýt ruce, ale pokud ji provedete několikrát během týdne, výsledek bude skvělý. Než nanesete obvyklý krém na ruce, aplikujte na vlhkou pokožku pár kapek třeba mandlového, olivového či růžového oleje (mohou být i jiné). Dobře promněte ruce a nechte působit.

4. Domácí maska na suché ruce

Maska se hodí nejen na obličej, ale také na ruce. A ani tady nutně nepotřebujete kosmetické přípravky. Stačí smíchat pár surovin z kuchyně. Výborný je třeba med se žloutkem, olivovým olejem a ovesnými vločkami. Jinou variantou je například med, avokádo a olivový olej. Dobře promíchanou směs vždy důkladně naneste na ruce, opět si nandejte rukavice a nechte ruce minimálně dvě hodiny v klidu. Nakonec vše dobře omyjte teplou vodou.

5. Dbejte na pravidla v péči o ruce

Péče o ruce není až tak komplikovaná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stojí za to věnovat pozornost několika faktorům a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Hlídejte mýdla, kterými se pravidelně myjete. Měla by mít nižší pH faktor, protože pak jsou šetrnější. Nepouštějte na ruce zbytečně horkou vodu. Utírejte je jemně, nedrhněte je, spíše je přikládejte k ručníku, jako to děláte s obličejem.

Na domácí práce používejte rukavice. Čisticí prostředky rukám opravdu neprospívají. Při výběru antibakteriálních gelů sáhněte po těch, které obsahují hydratační a zjemňující složky. Skvělé je třeba aloe vera.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články