Fit a krásnáTestováníSoutěže

Zdravé banány: Podle vědců obsahují butyrát, který působí proti rakovině tlustého střeva

Zdravé banány: Podle vědců obsahují butyrát, který působí proti rakovině tlustého střeva
Zdroj: Shutterstock
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Magazín o zdravém životním stylu Eatthis.com píše, že i když jsme si nemuseli být jistí, jestli jsou banány pro nás to pravé, ať už kvůli obsahu cukru, nebo něčemu jinému, nová studie se k tomuto ovoci staví mimořádně pozitivně.

Imrich Rešeta 1. listopadu 2021

Nová studie o banánech vyšla jen před několika dny v periodiku Journal of Gastroenterology and Hepatology a spolupracovalo na ní sedm předních lékařských a univerzitních výzkumníků z Melbourne. Byli mezi nimi specialisté na gastroenterologii, dietetiku nebo zdravou výživu.

Ve zdraví, ale hlavně v nemoci: Podle nové studie trpí páry stejnými potížemi, včetně cukrovky a obezity
Mohlo by Vás zajímat:

Ve zdraví, ale hlavně v nemoci: Podle nové studie trpí páry stejnými potížemi, včetně cukrovky a obezity

Mikroorganismy ve střevech

Vědci určili vliv stravy a střevního mikrobiomu, což jsou všechny mikroorganismy v našich střevech, na gastroenterologická onemocnění, jako je Crohnova choroba, celiakie nebo syndrom dráždivého střeva.

Ukázalo se, že strava v raném věku podstatně určuje riziko pozdějšího zdraví nebo nemoci. Kupříkladu konzumace ultrazpracovaných potravin (bramborové lupínky, instantní pokrmy a fast foody) v dětství nebo dospívání může zvýšit riziko pozdějšího rozvoje zánětlivého onemocnění střev nebo rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Data také naznačují, že strava s vysokým obsahem živočišných tuků, alkoholu a sladkých nápojů je spojena s vyšší mírou nemocí, které způsobují záněty ve střevech a dalších částech trávicího systému. A to už se konečně dostáváme k banánu.

Miminka a mikroplasty: Podle nové studie jich mají v těle desetkrát víc než dospělí
Mohlo by Vás zajímat:

Miminka a mikroplasty: Podle nové studie jich mají v těle desetkrát víc než dospělí

Zázračný banán

Australští odborníci tvrdí, že banán může pro naše trávení udělat víc, než jsme si až doposud uvědomovali. Jde o všestranné ovoce, které může náš jídelníček zjednodušeně řečeno pozvednout. Proč je tomu tak?

Obecně se ví, že vysoký obsah vlákniny a také antioxidantů bojujících proti nemocem mají jablka. Ale banány jsou prebiotická potravina, která poskytuje tělu vlákninu a škrob k produkci butyrátu, což je sůl kyseliny máselné. Má pozitivní vliv na metabolismus, imunitu a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Není divu, že odborníci doporučují zařadit toto ovoce do jídelníčku. Vedle konzumace samotného banánu je vhodné přidávat ho třeba do cereálií nebo ovesné kaše.

Přejídáním se netloustne: Nová studie ukazuje, proč vlastně přibíráme na váze
Mohlo by Vás zajímat:

Přejídáním se netloustne: Nová studie ukazuje, proč vlastně přibíráme na váze

Zdroje informací:
Eatthis.com: One Major Effect Bananas Have on Your Gut, Says Science
Irozhlas.cz: Čeští vědci dokážou vyrobit látku butyrát. Může pomoci s řadou střevních nemocí

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články