Miminka a mikroplasty: Podle nové studie jich mají v těle desetkrát víc než dospělí

Miminka a mikroplasty: Podle nové studie jich mají v těle desetkrát víc než dospělí
Zdroj: Freepik

Podle studie, která vyšla v Environmental Science and Technology Letters, jsou dětská hovínka doslova nabitá mikroplasty. To vyvolává znepokojující otázky o jejich dopadu na zdraví miminek.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 09. 2021 15:00

Výzkumníci shromáždili „plné“ plenky a vzorky z prvních výkalů novorozenců. Aby se zajistilo, že sledované mikroplasty opravdu pocházely ze střev kojenců, a ne ze samotných plenek, nechali bokem polypropylen, tedy plast, který se v plenkách vyskytuje.

Děti a mikroplasty

Studie přichází se vskutku alarmujícím zjištěním. Doposud se vědělo, že ve výkalech dospělých jsou mikroplasty. Překvapením ale je jejich přítomnost u miminek, dokonce už v prvních hovínkách bylo 36 000 nanogramů polyethylentereftalátu (PET), tedy desetkrát víc než je běžné u dospělého člověka.

Bohužel jsou dnes děti vystaveny tolika různým věcem, o jejichž důsledcích v pozdějším životě nic nevíme," napsal v komentáři ke studii její spoluautor Kurunthachalam Kannan, který se věnuje výzkumu zdraví životního prostředí na New York University School of Medicine.

Zatím není jasné, jak přesně se do dětského organismu dostane tak velké množství plastu. Jedna loňská studie přišla s tvrzením, že děti kojené lahvičkami denně spolykají miliony mikroplastických částic. Již zmíněný Kannan dodává, že na vině můžou být i nádobí a hračky z umělé hmoty. Kojenci mají zvyk dávat si vše do úst – nejen plastové hračky, ale cokoliv v jejich dosahu. Často se plazí na polyesterových kobercích a dokonce i dřevěné podlahy jsou potaženy polymery, které uvolňují mikroplasty. Ty pak děti vdechují nebo polykají.

Mikroplasty jsou všude

Vzhledem k množství mikroplastů, kterým jsme obklopeni, to vlastně není tak překvapující. Již víme, že se nachází v oceánech a mořském vánku, v půdě, dešti a sněhu, ale také v jídle. Dokonce jich prý je tolik, jako kdybychom každý týden snědli jednu plastovou platební kartu.

Tým vědců z Lékařské univerzity ve Vídni našel v roce 2018 mikroplasty v každém vzorku stolice, který shromáždil od lidí z celého světa. „Byl jsem ohromen, že jsme našli mikroplastické částice ve všech vzorcích. Ale opravdu mě překvapila skutečnost, že šlo až o devět různých typů plastů, což naznačuje, že by mohlo být zapojeno několik zdrojů," řekl Philipp Schwabl, který vedl tento výzkum.

Vraťme se ale k dětem. Loni v prosinci objevili lékaři mikroplasty také v placentě. Zatím není jasné, jaké zdravotní důsledky to bude mít. Nicméně již teď je alarmující přítomnost těchto látek v rané a zranitelné fázi vývoje člověka. Některé z těchto látek mohou negativně ovlivňovat endokrinní systém, jiné způsobovat třeba obezitu nebo neurologické potíže.

Jak na mikroplasty

Když vědci krmili ryby mikroplasty, ty se přes střeva propracovaly až do hlavy, kde způsobily poškození mozku. To se projevovalo potížemi s chováním. Jedinci s plastovými částicemi v mozku byli méně aktivní a jedli pomaleji než běžné ryby.

Šlo ovšem o hodně vysokou koncentraci plastů, kterou člověk za běžných okolností nepozře. I tak je ale dobré omezit kontakt dětí s mikroplasty. Nepřipravujte kojeneckou výživu s horkou vodou v plastové láhvi. Použijte raději skleněnou láhev a potravu přelejte do plastové, až když tekutina dosáhne pokojové teploty.

Vysávejte, aby na podlaze bylo co nejméně mikrovláken. Pokud je to možné, vyhněte se plastovým obalům a nádobám. Mikroplasty už sice zasáhly všechny oblasti našeho života, takže se jich nikdy nezbavíme, ale můžeme alespoň snížit jejich výskyt v našem okolí a organismu těch nejzranitelnějších.

Zdroje informací :

Wired.com: Baby Poop Is Loaded With Microplastics

Theswaddle.com: Alarming New Study Finds Baby Poop Is Loaded With Microplastics

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články