PORADNA: Nedaří se nám miminko a já nedokážu myslet na nic jiného. Jak si vyčistit hlavu, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Nedaří se nám miminko a já nedokážu myslet na nic jiného. Jak si vyčistit hlavu, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Rozhodnutí založit rodinu je velkým krokem v životě každého páru. Někdy se tento plán podaří naplnit vcelku záhy, jindy si ale dvojice musí na miminko počkat. Je to pak obvykle žena, kdo první propadá zoufalství a dokáže myslet jen na plodné dny, přičemž neustále hledá odpověď, proč zrovna jí se nedaří otěhotnět. Jak si v takové situaci vyčistit hlavu, poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 09. 2021 12:00

Problém s početím má v dnešní době skoro každý čtvrtý pár. Když se nedaří hodně dlouho, žena jen stěží dokáže myslet na něco jiného než na snažení. Počítá plodné dny, dělá si ovulační testy a záhy po styku už už nakupuje těhotenské testy, aby zjistila, zda se konečně "zadařilo".

S každým dalším měsícem, kdy se místo dvou čárek dostaví menstruace, její zoufalství roste. Marné pokusy o početí zaměstnávají její mysl víc, než je zdrávo, a ač by ráda z bludného kruhu unikla, zkrátka neví jak.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Téma nedařícího se početí je velmi časté u mnoha párů. Pro ženy je „řešení“ tohoto snažení mnohdy náročnější než pro muže. Když to hodně zjednoduším, tak u muže se zkoumá spermiogram. Pokud je v pořádku, veškerá pozornost se začne upírat na ženu, která prochází několika různými vyšetřeními.

Někdy je jí podávána podpůrná hormonální léčba, aby byla více „chytlavá“. Ženy jsou motivovány, aby si hlídaly menstruační cyklus, zapisovaly si jej, měřily bazální hodnotu a dělaly ovulační testy. Pro ženu je tedy v podstatě nemožné, aby na danou záležitost „zapomněla“. Existuje mnoho a mnoho případů, kdy právě kvůli tomu se ženy dostanou do psychického stresu, který pak brání početí.

Milé dámy, ženy a dívky, naší poradnou prošlo již tolik párů, kterým bylo sděleno, že oni dva spolu přirozenou cestou počíst prostě „nemůžou“. A víte co? Najednou se to stalo. Tyto případy bych mohla počítat na stovky. Proto pokud vám mohu dát do hlavy „brouka“, zvažte, zda se na všechno to „řízené snažení“ prostě nevykašlat. Hoďte to za hlavu.

Co má být, to bude. Co má přijít, to přijde. A vše přijde v pravý čas. Zaměřte se na svůj vztah s partnerem. Máte za sebou náročné období plné nervů. Co to prostě všechno hodit za hlavu, odjet někam do lázní a užít si jeden druhého? Zavzpomínat na to, jaké bylo vaše seznámení, první rande, první pusa a milování? Jak můžete svůj vztah posunout dál?

Pokud ještě nejste svoji, tak na co čekáte? Pokud jste schopni plánovat dítě, tak jste určitě schopni i naplánovat to, že se vezmete a budete rodina, ne? A pokud svoji jste, co se třeba začít zajímat o adopci? Víte, že jenom letos skončilo v babyboxech už 11 dětí? Statistiku najdete ZDE. A víte, kolik malých dětí a batolat je v dětských domovech? Kolik dětí tak žalostně hledá mámu a tátu? Co kdybyste některému z nich pomohli? Co kdybyste pomohli jim i sobě a společně jste si splnili ten největší sen o rodině?

Můžete měnit svět k lepšímu, můžete zachránit jedno či více dětí. Ukázat jim, co to rodina je, jak bezva je mít někoho blízkého. Jak skvělé je spolu trávit čas, hrát si a povídat, pomáhat si, starat se o sebe, podporovat se. Možná právě vy vychováte dalšího nepostradatelného génia. Věděli jste, že adoptovaný byl třeba Steve Jobs, Marylin Monroe, Faith Hill, Nicole Richie, John Lennon nebo Bill Clinton?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články