PORADNA: Tchyně se nám neustále vměšuje do života. Stačí jediné a spokojení budete všichni, tvrdí zkušená psycholožka

PORADNA: Tchyně se nám neustále vměšuje do života. Stačí jediné a spokojení budete všichni, tvrdí zkušená psycholožka
Zdroj: Shutterstock

Stává se to poměrně často. Maminka manželka nebo manželky v dobré vůli zasahuje mladým do života a neustále jim radí, jak by měli jednat, jak vychovávat děti a co si pořídit do domácnosti. Pokud je to i váš případ, čtěte dál! Zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová radí, jak v rodině nastolit pořádek tak, aby spokojené byly obě strany.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 09. 2021 12:00

Přijmout spolu s partnerem i jeho maminku je často obtížné. Zatímco partnera jste si svobodně vybrali, jeho rodinu už nikoli. A často máte pocit, že tchyně se přehnaně angažuje ve vašich životech.

Možná vám jen pořád něco doporučuje, možná kritizuje vaše rozhodnutí, výchovu dětí, a možná dokonce chodí na neohlášené návštěvy. Vy už jste z toho zoufalí. Chcete udržet dobré vztahy v rodině, ale zároveň žít podle svého.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Všechny vztahy vyžadují péči a týká se to samozřejmě i těch s tchyní. Zásadní je, aby se dohodli partneři, co ano a co už je „moc“. Kde je ta mez, kam nikoho pouštět nechtějí. Nastavení pravidel je fajn, ono když je JASNO, tak není DUSNO. Oznámení rodině, chceme to takto a takto a budeme rádi, když nám pomůžete s tímto a tímto, je super. Všichni vědí, co se očekává.

Tchány zapojte, vůbec se toho nebojte. Můžete se jich zeptat, zda vám pomohou například navařit na slavnostní oběd, že nevíte, jak to stihnete. Vám ubude práce a tchyni se dostane pocty a ujištění, že je potřebná. Protože zásadní problémy ve vztazích s tchyněmi vznikají proto, že chtějí být potřebné, užitečné, a tak hledají kde a jak by mohly pomoci.

Platí přitom jednoduché pravidlo. Pokud svoji tchyni „zaměstnáte“, tedy nasměrujte její pozornost tam, kde ji chcete mít, nebude ji věnovat tomu, čemu nechcete. Spory, které popisujete, jsou spory, které vznikají právě proto, že tchyně hledá, kde by mohla pomoci, a snaží se pomoci. Ale její pomoc je jiná, než „mladí“ očekávají, protože svoje očekávání mnohdy nespecifikují.

Doporučení je proto snadné. Sdělte tchyni, kde by se vám její pomoc hodila, nasměřujte její pozornost tam, kde ji chcete mít. Tchyně jsou super. Ostatně, kdo vám pohlídá děti lépe, než ten, kdo je miluje stejně jako vy? Jedině tchyně. Ať už ze strany maminky či tatínka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články