95 let od narození Marilyn Monroe: Ve skutečnosti byla chytrá blondýna, strčila do kapsy nejednoho intelektuála

95 let od narození Marilyn Monroe: Ve skutečnosti byla chytrá blondýna, strčila do kapsy nejednoho intelektuála
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Měli bychom všichni začít žít, než zestárneme.Je lepší být nešťastná sama, než nešťastná s někým.Nedokonalost je krása, šílenství je geniální a je lepší být naprosto směšná než naprosto nudná.Neustále se usmívej, protože život je krásná věc a je v něm mnoho důvodů k úsměvu.+ 16 fotek+ 17 fotek

Marilyn Monroe, od jejíhož narození uplynulo 1. června přesně 95 let, bývá obvykle prezentována jako pouhý sex symbol a ne příliš inteligentní dívka. Jenomže opak byl pravdou. Přečtěte si málo známá fakta o velmi chytré ženě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2021 08:30

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, se narodila 1. června 1926 v Los Angeles. Byla to americká herečka, modelka a zpěvačka. Vrchol kariéry zažila v období, kdy se z ní stala „hloupá” blondýnka. A právě ona škatulka ji přivedla k užívání barbiturátů a alkoholu, což nakonec vyústilo v její smrt...

Sebevědomá Marilyn Monroe

Marilyn Monroe byla vždy intelektuálně a umělecky zaměřená. Proto také vystudovala literaturu a historii na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. A to není vše. Byla jen druhou ženu v historii filmového průmyslu, která vlastnila produkční společnost. Jmenovala se, jak jinak, Marilyn Monroe Productions.

Nedařilo se jí ale pouze v herectví. Byla také skvělou kuchařkou, jejíhož umu si všimli i redaktoři The New York Times, kteří recepty Marilyn Monroe označili za komplexní a velmi chutné.

Marilyn Monroe se práce nebála

Přestože na ni celý svět myslel jako na svůdnou superhvězdu, než se stala slavnou, pracovala v továrně na letecké součástky. A nutno dodat, že mimo jiné vyráběla jakési předchůdce moderních dronů. Šlo o rádiem řízené malé letadlo poháněné dvoutaktním pístovým motorem. Letci je používali pro zlepšení svých zaměřovacích schopností. A právě tam Marilyn objevil fotograf společnosti First  Picture Unit, který nastartoval její hereckou kariéru.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Marilyn Monroe milovala knihy

Někteří fotografové si mysleli, že bude sranda vyfotit „hloupou blondýnu" s knihou. Ona to ale jako vtip nebrala. Knihy byly její útočiště. Nesoudily ji a ani neurážely. Její všeobecný rozhled a znalost literárních děl překvapila i spisovatele Saula Bellowa, který se zúčastnil večeře na počest premiéry jejího filmu Někdo to rád horké. Do deníku si pak poznamenal, že ho docela zostudila a zároveň zklamala...

Osobní knihovna Marilyn Monroe čítala přes 430 knih. Poslední román, který stihla přečíst před svou smrtí, byl příběh o justiční vraždě nevinného černocha na americkém jihu, na který je nahlíženo očima dvou malých dětí. Možná už tušíte, že jde o slavnou knížku Jako zabít ptáčka od Harper Leeové, která vyšla v českém překladu jen tři roky po publikování originálu z roku 1961.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: 15-Little-Known Facts About Marilyn Monroe

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články