Marilyn Monroe: Nedoceněná geniální kráska, která ve skutečnosti trpěla studem

Ve filmu Neobtěžuj se klepáním, Marilyn Monroe
Zdroj: Wikimedia Commons/Dell Publications, Inc. New York
Měli bychom všichni začít žít, než zestárneme.Je lepší být nešťastná sama, než nešťastná s někým.Nedokonalost je krása, šílenství je geniální a je lepší být naprosto směšná než naprosto nudná.Neustále se usmívej, protože život je krásná věc a je v něm mnoho důvodů k úsměvu.+ 16 fotek+ 17 fotek

Marilyn Monroe byla pro většinu lidí pouhým sexsymbolem. Ve skutečnosti to byla velmi inteligentní žena, kterou přitahovali muži na stejné úrovni. Navíc trpěla strachem z kamer. A na sklonku svého života musela strpět urážky a ponižování.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 10. 2020 13:00

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, se narodila 1. června 1926 v Los Angeles. Byla to americká herečka, modelka a zpěvačka. Vrchol své kariéry zažila v období, kdy se z ní stala “hloupá” blondýnka. A právě ona škatulka ji přivedla k užívání barbiturátů a alkoholu, což nakonec vyústilo v její smrt.

Svatba v 16 letech

Normě se smůla lepila na paty snad už od samého narození. Její matka pracovala ve střižně, měla však velké psychické problémy. Postupem času začala být závislá na lécích. Pak už nebylo jiné cesty než nastoupit na léčení do psychiatrického zařízení. Budoucí filmová kráska se tak musela na nějaký čas usadit u pěstounské rodiny.

Její matka se ji pokusila hned několikrát unést, ale neúspěšně. Nakonec úředníci povolili a svěřili jí dceru opět do péče. Jenomže to byla velká chyba. Matka Normy se opět vrátila do starých kolejí, a znovu musela být hospitalizována. Norma se pak dostala, bohužel, do státní péče. Není tak divu, že se v šestnácti letech provdala za místního kluka, aby nabyla plnoletosti a mohla z dětského domova odejít.

Inteligentní žena

Že byla Monroe tváří Playboye, věděli všichni. Ale že výše jejího IQ překonala samotného Alberta Einsteina, tušil málokdo. Dle vědeckého magazínu sciencealert.com měl mít Einstein IQ ve výši 160. Marilyn měla 168. Kdyby žila dnes, porazila by i Stephena Hawkinga. Díky tomu ji také vždy přitahovali muži na úrovni.

Vědoma si toho, že by mohla zdědit psychické problémy po matce, se Marilyn snažila cvičit pravidelně jógu, čímž se stala vlastně určitou průkopnicí, neboť v padesátých letech šlo spíše o exotickou záležitost.  Geny byly ale silnější. Své deprese se pak rozhodla léčit u dcery Sigmunda Freuda.

Strach a nadávky

Svět jí ležel u nohou, ona přesto trpěla studem. Měla strach z kamer, protože si připadala bezvýznamná. Během natáčení filmu Klepáním se neobtěžuj měla před každou scénou zvracet. Její role jí totiž velmi připomínala matku. Smutné dětství v ní zanechalo hluboké šrámy. Kromě depresivních stavů se u ní rozvinula ještě citová labilita, nymfomanie a strach ze samoty kombinovaný se schizofrenií.

Rok před svou smrtí byla již plně závislá na barbiturátech. Jenomže místo toho, aby se jí její okolí snažilo pomoci, dočkala se jen nadávek a ponížení. Třeba jako ve filmu Mustangové. Při scéně, kdy zachrání koně před utracením, se psychicky zhroutila.

Režisér Huston ji pak nešetřil urážkami a výsměchem, když mu vyhrožovala, že se zabije, a to poté, co jí řekl, že si ji vybral kvůli tomu, že je obyčejná děvka. Závislost na lécích se jí nakonec stala osudnou. Obecně přijímanou verzí její smrti se stala sebevražda. Provází ji ale spousta otázek, které nebyly doposud zodpovězeny.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marilyn Monroe

Česká televize: Tajný život Marilyn Monroe

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články