PORADNA: Pětiletá dcera se začala bát, že umře. Jak s tím naložit, prozradila psycholožka

PORADNA: Pětiletá dcera se začala bát, že umře. Jak s tím naložit, prozradila psycholožka
Zdroj: Freepik

Předškolní děti jsou citlivá stvoření a občas se stane, že začnou mít z něčeho strach, aniž by někdo z nás dospělých zaregistroval jeho příčinu. Dětem pak stačí málo, třeba jen zmínka o smrti, a začnou propadat panice, že samy umřou. Příčiny dětského strachu a doporučení, jak mu předcházet, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 12. 2021 12:00

Podobný problém řeší i Nikola. Její pětiletá dcera má poslední dobou ze všeho strach. "Děsí ji bolest, doktoři, injekce i třeba to, že umřeme nebo se vybouráme v autě. Bojí se dokonce i jít do školky, že bude mít strach a já tam s ní nebudu, abych ji utěšila," líčí Nikola s tím, že si dcera také začala ze strachu kousat nehty.

"Začínám přemýšlet, zda je to jen nějaké období, které pomine, nebo je dobré vyhledat odbornou pomoc. Dcera za sebou nemá žádnou negativní zkušenost, které bych si byla vědoma, ale je pravda, že občas asi zahlédne na tabletu nebo v televizi nějakou násilnou scénu, například jak někdo někoho zastřelí, nebo kousek operace," přiznává Nikola.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Pětileté dítě je velmi citlivé na vše kolem sebe. Mnohdy si my rodiče myslíme „To nemohla slyšet, to nevnímá, z toho nemá rozum…“, ale opak je pravdou. Děti jsou jako „houby“, nasávají informace, vše co vidí, slyší i cítí. Pokud se u vaší dcery začal strach projevovat „poslední dobou“, zkuste si vzpomenout, kdy to přesně bylo, co jste v té době dělali, kde jste byli, zda mohla slyšet či vidět něco, co v ní strach vyvolalo.

Určitě velmi pečlivě hlídejte, co dceři předkládáte. Existují různé rodičovské zámky a funkce, které pohlídají to, aby právě třeba pětileté děti nemohly zahlédnout, co vaše dcera „občas zahlédne“. Ve svém věku z toho nemůže mít rozum, vše je pro ni realita. Pokud takto malé děti vidí násilí v TV, logicky to berou jako fakt. Pochopení toho, že to realita není a je to „jen film“, přichází až kolem 7 - 9 roku.

Proto pokud vaše holčička viděla například i operaci, zřejmě se jí v hlavě honí scénáře, jak ji či někoho z blízkých bude někdo řezat a že to asi bude bolestivé a že vám budou ubližovat. Určitě nic nezkazíte, když s dcerou vyhledáte co nejdříve psychologa, který dceru vyšetří a zváží, jak moc jde o zásah duševní, co se přesně děje a dohodnete se společně na řešení.

Do té doby prosím hlídejte, co vaše dcera kde vidí. Pamatujme také na to, že děti ve věku do 6 let by měly koukat na TV či jinou elektroniku „s modrým světlem“, které jak víme jejich zdraví určitě nepomáhá, maximálně hodinu během 24 hodin. Zejména, pokud se děti dostanou do stavu, který popisujete, nebo naopak se stanou výrazně agresivnějšími apod., mělo by dojít k okamžitému „odříznutí“ od modrého světla, jež má velký vliv na prohloubení všech těchto aspektů a prožitků.

Je moc dobře, že situaci řešíte. Tím, že to neodkládáte, se vše během krátké doby vrátí „do normálu“ a dcera bude žít šťastný a spokojený život.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články