Šíleně smutná princezna: Pohádka s Helenou Vondráčkovou se točila na zámku Blatná, který provází děsivé proroctví

Šíleně smutná princezna: Pohádka s Helenou Vondráčkovou se točila na zámku Blatná, který provází děsivé proroctví
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Šíleně smutná princezna: Klasická česká pohádková hudební komedie vznikla v roce 1968. Režisér Bořivoj Zeman do hlavních rolí obsadil Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře.Princ Václav (Václav Neckář) jede s otcem na zásnuby do sousedního „veselého“ království, ale ženit se vůbec nechce. Jeho otec král Jindřich (Jaroslav Marvan) jej totiž již v dětství přislíbil sezdat s princeznou Helenou (Helena Vondráčková) v rámci míru uzavřeného se sousedním královstvím.A tak princ Václav, pod záminkou, že si jde odskočit, uteče z královského kočáru a jede se na vypůjčené krávě podívat na princeznu na vlastní pěst. Tajně vnikne do princezniny zámecké zahrady (ve skutečnosti Bojnický zámek), vyleze na strom, aby lépe viděl do princezniných komnat. Přitom spadne do rybníka a bezděčně se seznámí (zcela inkognito) s princeznou Helenou.Poté jej chytí zámecké stráže a zavřou do vězení. Král Jindřich (Jaroslav Marvan) kvůli sousednímu králi Dobromyslovi (Bohuš Záhorský) lže, vymlouvá se a stydí se za prince, který utekl. Říká, že je nemocen.+ 4 fotky+ 5 fotek

Zámek Blatná, kde se natáčela kultovní pohádka Šíleně smutná princezna, ukrývá nejedno tajemství. Kdysi na něm měli pobývat templáři, a navíc zde došlo k záhadné události, která byla předzvěstí atentátu na Ferdinanda D’Este.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 12. 2021 09:00

Děj pohádky Šíleně smutná princezna: Princezna Helena (Helena Vondráčková) a princ Václav (Václav Neckář) nesouhlasí se sňatkem, který kdysi dávno domluvili jejich otcové. Neznají se, přesto se souhrou okolností do sebe zamilují. Helena si chce na otci vynutit svatbu s "neznámým a neurozeným mladíkem", a tak začne hrát šíleně smutnou princeznu. Na legendární pohádku Šíleně smutná princezna z roku 1968 se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima.

Poklad na zámku Blatná

Zámek Blatná patří mezi nejhodnotnější historické památky na území České republiky. První zmínka o něm se datuje do roku 1235. Své jméno získal po bažinách, které jej obklopovaly. Založit ho měli templáři, kterým na počátku 13. století začala ve Francii těžká doba. Král Filip Sličný nechal jejich řád rozpustit a nařídil pozatýkat téměř všechny jejich členy.

Chudí rytíři Krista a Šalamouna, jenž v té době byli všechno možné, jen ne chudí, začali urychleně přemýšlet o tom, kam by schovali své poklady. Dle legend měla padnout volba i na Blatnou. Poklad se prý nacházel pod kaplí, nebo ve zdi. Klíčem k jeho nalezení byly tajemné značky a jeden obraz namalovaný na zdi. Šifru se prý podařilo rozlousknout jistému písaři, který s penězi zmizel neznámo kam. 

Atentát na Ferdinanda D’Este

Těsně před vypuknutím první světové války navštívil Blatnou Ferdinand D’Este. A že to byla vskutku podivná návštěva. Přímo před ním spadl v jednu chvíli lustr. Bylo to zlé znamení a předzvěst děsivých událostí? Ferdinand byl o tom přesvědčen. A měl pravdu, 28. června 1914 na něj byl v Sarajevu spáchán atentát.

Útok na následníka trůnu byl pro Rakousko-Uhersko záminkou k vyhlášení války Srbsku . Jde o událost, která dala vzniknout první světové válce, jedné z nejhorších etap 20. století. 

Šedá paní a zlatá kachna na zámku Blatná

K zámku Blatná se váží ještě několik pověsti. V noci bloudí po chodbách šedá paní. Jde prý o pannu, která byla kdysi zaživa zazděna do základů zámecké věže. V 19. století mělo během oprav dojít k objevení její kostry se šedými vlasy.

Uprostřed bažin, kde nyní stojí zámek, se měla zjevovat i zlatá kachna. Každý toužil po tom, aby získal její zlatá vejce. Časem se na místě, kde hnízdila, vystavěla pohanská svatyně a poté i první křesťanský kostel.

Zdroje informací: 

Zámek-blatná.cz: Historie zámku

Wikipedia.cz: Blatná (zámek), Atentát na Františka Ferdinanda D’Este 

Strakonickýdeník.cz: V muzeu v Blatné tančí vodní panny a dostat se tu můžete i do samotného pekla, Blatná - Pověsti, mýty a legendy Strakonicka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články