Fenomén nábrók: Kalhoty z lidské kůže měly zajistit bohatství, byl v tom však podivný háček

Fenomén nábrók: Kalhoty z lidské kůže měly zajistit bohatství, byl v tom však podivný háček
Zdroj: Unsplash

Co si představit pod pojmem nekrokalhoty, respektive kalhoty z kůže mrtvého člověka? Není to součást vybavení z nějaké fantasy hry, nejde ani o kalhoty Michaela Jacksona z legendárního videa Thriller. Kdo tipoval, že ve skutečnosti jde o nějakou zvrácenost, má pravdu. Odborně se jí říká nábrók.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 06. 2021 16:30

Za vším stála touha po štěstí a penězích. Stačilo „jen” vyhrabat mrtvolu, stáhnout ji z kůže, tedy přesněji řečeno stáhnout ji z kůže od pasu dolů, obléct si to jako kalhoty, pronést zaříkadlo a pak... se mělo začít dařit. Fungovalo to?

Útěk před realitou a křesťanstvím

Nábrók byl součástí folklóru předkřesťanského Islandu. Podle odborníků vznikaly tak šílené zvyky kvůli snaze utéct před nepříliš zářnou budoucností. Islanďané byli zvyklí na tvrdý život v nehostinných podmínkách. Tomu odpovídala i jejich víra.

K tomu bylo nutné připočíst stále více se rozpínající křesťanství, které vše, co nenaplňovalo jeho dogma, považovalo za kacířství. Velkou roli také hrála, a možná stále hraje, i mentalita obyvatel. National Geographic provedl v roce 2017 na Islandu menší průzkum a zjistil, že 54 % obyvatel stále věří na existenci elfů. Od nábróku ale snad již upustili.

Nábrók - nikdy nekončící štěstí

Proč byly nekrokalhoty tak žádané? Měly zajistit nikdy nekončící štěstí a obrovské bohatství. Postup byl vlastně docela jednoduchý. Stáhnout kůži jste mohli z člověka, který zemřel přirozenou smrtí. Pak jste si ji (od pasu dolů) oblékli jako kalhoty. Ovšem pozor! Muselo to být i s pohlavními orgány.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jana Miller/BoneLust EST. 2008 (@bone.lust)

Pak bylo nutné najít opuštěnou vdovu a ukrást jí minci. Ta se následně zasunula do šourku spolu s kouskem pergamenu, na němž byl nakreslený symbol nábrókarstafur. Že to zní šíleně? Vskutku. Jak by mohl kousek papíru a jedna mince v šourku vykouzlit nezměrné bohatství?

Kouzlo pro blázny

Co se mělo dít pak, musel vymyslet buď blázen, nebo člověk se smyslem pro černý humor. Mince se prý v šourku začnou samy od sebe množit. Jenomže když je vytáhnete, kouzlo pomine... Tak jak z toho ven? Měl by snad člověk chodit s obřím šourkem, aby získal alespoň trošku slušné jmění? Anebo jde spíše o žert mířený na chamtivé lidi?

Zdroje informací:

Grunge.com: The Disturbing Ritual Of “Necropants”

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články