Polský mikulášský unikát: Mikołaj chodí několikrát, objeví se také o Štědrém dnu

Polský mikulášský unikát: Mikołaj chodí několikrát, objeví se také o Štědrém dnu
Zdroj: Pixabay
V Bavorsku dělá Mikulášovi společnost Krampus. Děsivější čert asi neexistuje.V jiných částech Německa chodí zlobivé děti trestat Pacholek Ruprecht.A takto vypadají naživo (jeden drží metlu, druhý řetěz).Nizozemského a vlámského Sinterklaase doprovází Černý Petr. Připomíná maurského sluhu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když vás letos Mikuláš obešel, nemusíte smutnit. Lze si půjčit jednu u nás méně známou polskou tradici. Jejich Mikołaj totiž chodí ještě jednou - na Vánoce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 12. 2021 12:00

V Německu, Rakousku i Chorvatsku doprovází Mikuláše opravdu děsivá bytost zvaná Krampus. Zlobivým dětem není co závidět. V Nizozemí zase dárky obstarává Sinterklaas. Polský Mikołaj se zapotí ze všech nejvíc. Navštěvuje děti v předvečer svého svátku i na Štědrý den.

Děsivý Krampus

Mikulášova společníka Krampuse můžeme potkat v Rakousku, Bavorsku, Chorvatsku a Maďarsku. Tento čert připomíná spíše démona z pekel než pohádkovou bytost. Ostatně i průvody Krampusů bývají pověstné svým násilím. Přítomnost policie je vždy na místě.

Zatímco v Bavorsku řádí vzteklý ďas, v jiných částech Německa se na neposlušné děti chystá Pacholek Ruprecht. Je “vyzbrojen” metlou a řetězy. V Nizozemí zase vládne Černý Petr. Vzhledem připomíná maurského sluhu, kterého si šlechtici najímali na špinavou práci. A ve frankofonní části Belgie to můžeme schytat od Taťky rákosky.

Anděl i nosič sladkostí

Mikuláš neobchází domy pouze se strašidelnými a negativními bytostmi. Kromě obecně známého anděla je to kupříkladu i takzvaný guatseltrager, neboli nosič sladkostí. Ten pak dává do vysokých bot, které před dveře staví děti i dospělí, ovoce, ořechy i čokoládu.

Některé země se ale musí bez mikulášské nadílky obejít. V Rusku se tento svátek neslaví. Ve Francii jen v okrajových částech. Smůlu mají i Britové. Tam totiž Mikuláše vytlačil Otec Vánoc, jenž je podobný Santa Klausovi. Objevuje se ale až o Vánocích.

Mikołaj má napilno

Polský Mikołaj navštěvuje děti v prosinci hned dvakrát. Nejprve je to, stejně jako jinde, v předvečer jeho svátku. Podruhé pak na Štědrý den, aby rozdal dárky pod stromeček. Jeho doprovod se region od regionu liší. Nejčastěji jde ale o čerta, jehož si měl tento světec ochočit. Pak je tu samozřejmě také anděl, toho však někdy vystřídá Sněhová vločka.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mikuláš 

Lidovky.cz: Mikuláše slaví většina Evropy. Každá země ale jinak 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články