PORADNA: Kamarádka nemůže otěhotnět a já čekám dítě. Psycholožka radí, jak se k ní chovat

PORADNA: Kamarádka nemůže otěhotnět a já čekám dítě. Psycholožka radí, jak se k ní chovat
Zdroj: Freepik

Problémy s otěhotněním trápí poslední dobou stále více žen. Snadno se tak můžeme dostat do prekérní situace. Zvlášť ve chvíli, kdy naše kamarádka nemůže přijít do jiného stavu, zatímco my to štěstí měly. Jak se v takovém případě chovat, abychom kamarádce neublížily, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 01. 2022 12:00

Tento problém v současnosti řeší i Kamila. Její nejlepší kamarádka nemůže už přes rok otěhotnět, zatímco Kamile se to povedlo prakticky na první pokus. "Vím, že i když mi to přeje, vnitřně se tím užírá a je jí líto, že já nosím pod srdcem miminko, zatímco ona na tuto roli stále marně čeká," svěřila se Kamila.

"Nerada bych jí zbytečně ubližovala, tak přemýšlím, jak se v její přítomnosti chovat. Jsem samozřejmě plná dojmů z těhotenství a ráda bych je s ní sdílela, ale nepřijde mi to fér," krčí rameny mladá žena.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Situace, kdy se páry snaží otěhotnět a nějaký čas se to nedaří, jsou v dnešní době velmi časté. Pokud je to vaše kamarádka, těžko se vyhnete tomu, abyste s ní své těhotenství nesdílela. Co k tomu přistoupit tak, že se budete chovat, jak je vám přirozené. Cokoliv byste začala dělat jinak, může vaše kamarádství vážně narušit.

Buďte to pořád vy. Říkejte své kamarádce věci, které jste zvyklá. Co jí prostě sdělit: „Když se to podařilo mně, tak proč by se to nepodařilo tobě?“ Ono to tak totiž funguje. Předpokládám, že vaše kamarádka prošla zdravotní prohlídkou a tedy od svého gynekologa ví, co by jí mohlo či nemohlo pomoci. Každopádně nejčastější problém bývá „psychika“. Já vím, zní to všude a není snadné se nad to povznést. Pokud by vaše kamarádka s tím chtěla pomoci, ať se na mě neváhá obrátit, ráda jí pomohu. Užijte si těhotenství!

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články