Otec moderní gynekologie byl krutý řezník: James Marion Sims se učil mučením otrokyň

Otec moderní gynekologie, který své experimenty doprovázel krutým mučením.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

James Marion Sims se sice považuje za zakladatele moderní gynekologie, ale všechno bylo vykoupeno krutým mučením a krví nevinných žen. Ze Simse se proto stala také snad nejkontroverznější postava dějin lékařství...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 06. 2021 11:00

Jamesi Marionu Simsovi, který žil v letech 1813-1883, nelze upřít jedno. Díky němu se upustilo od zastaralých metod gynekologických vyšetření a zavedly se nové postupy, jež jsou mnohem efektivnější. Vymyslel také řadu nových nástrojů, včetně vaginálního zrcadla, které se používá dodnes. Ale za jakou cenu?

Kontroverzní James Marion Sims

Když začali zastánci rasové rovnosti a spravedlnosti odhalovat Simsovu temnou stránku, skončilo to v roce 2018 odstraněním jeho sochy z newyorského Central Parku. Lidem se totiž nelíbilo, že by měl být takový člověk nadále oslavován. V lékařských kruzích ale nadále panuje neshoda. Bylo týrání černošských žen nutným zlem, kvůli kterému se mohla gynekologie konečně pohnout dopředu? Anebo by se neměly nikdy ospravedlňovat žádné krutosti?

Drastické chirurgické zákroky

Není známo, kolik žen zemřelo rukou doktora Simse. Vedl si totiž jen velmi málo záznamů. Doposud se podařila zjistit jména tří obětí: Lucy, Anarcha a Betsey. Osmnáctiletá Lucy patřila mezi úplně první pokusné králíky. Po porodu začala mít problémy s ovládáním močového měchýře. Sims provedl operaci, která měla ženu vyléčit, jenže se stal pravý opak. Lucy byla navíc po celou dobu při vědomí a sledována nejméně tuctem dalších lékařů. Následující tři měsíce se musela léčit z otravy krve. Sims totiž použil k odsátí krve z močového měchýře houbičku, což samozřejmě nebyl sterilní materiál.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Paige Wilkerson, MPH (@bootsiewilk)

Anarcha musela podstoupit více než třicet zákroků a všechny bez umrtvení. Po každém z nich trpěla velkými bolestmi. Anestezie nebyla v 19. století moc rozšířená a Sims ji u pokusů ani nepoužíval.

Dvojí metr doktora Simse

Gynekologické pokusy prováděl výhradně na otrokyních. Černošky byly v té době považovány za majetek svých pánů, nemohly se tak nijak bránit, ani si na nic stěžovat. Mohl si s nimi dělat, co se mu zlíbilo. Otrokář poskytl lékaři dostatek „materiálu”, ten mu za to otrokyně víceméně vyléčil, tedy alespoň tak, aby mohly rodit další dětí, a tím pádem i další služebníky. A za to si mohl dělat vše, co jej zrovna v danou chvíli napadlo.

Když Sims nabyl dojmu, že v oblasti gynekologie získal dostatek zkušeností, začal operovat i ženy bílé pleti. Těm však nikdy nezapomněl dát anestezii, o které mohly otrokyně jenom snít. Skutečně tak i v tomto případě platí, že účel světí prostředky?

Zdroje informací:

Historyofyesterday.com: The Father of Gynecology Perfomed Horrific Experiments on Enslaved Black Women

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články