Podivný příběh lékaře Carla Tanzlere: Sedm let žil s mrtvolou své pacientky

Podivný příběh lékaře Carla Tanzlere: Sedm let žil s mrtvolou své pacientky
Zdroj: Wikimedia Commons/Florida Keys - Public Libraries, CC BY 2.0

Pokud byste hledali skutečný význam pojmu láska až za hrob, Carl Tanzler by byl skvělým příkladem. Byl natolik zamilovaný, že neváhal celých sedm let žít s mrtvolou své pacientky. Aby mu co nejdéle vydržela, upravil si ji opravdu bizarním způsobem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 02. 2021 14:00

Carl Tanzler se narodil 8. února 1877 v Drážďanech. Byl to německý radiologický asistent, jenž pracoval pro Marine-Hospital Service v Key Westu na Floridě. Tam se seznámil s mladou ženou, která mu učarovala natolik, že se s ní nedokázal rozloučit.

Osudová láska

Ten den měl pro Tanzlera zvláštní význam. Psal se 22. duben 1930 a on poprvé potkal Američanku s kubánskými kořeny - Marii Elenu Milagro de Hoyos, kterou do nemocnice přivezla matka. Prakticky ihned se zamiloval. Byla to kráska, kterou často vídal ve svých vizích a snech. Její život však visel na vlásku, neboť měla tuberkulózu.

Tanzler se ženu snažil vyléčit různými medikamenty, které ochotně přinášel až do jejího domu. Kromě toho ji zasypával spoustou dárků a vyznal jí také lásku. Maria z toho ale nebyla nijak nadšená. Když 25. října 1931 nemoci podlehla, Tanzler neváhal a zaplatil honosný pohřeb. Nechal také vystavět mauzoleum, jenž se po mnoho dní stalo jeho útočištěm.

Na příkaz ducha

V dubnu 1933 to už Tanzler nevydržel a odnesl Marii z mauzolea. Prý mu to přikázal její duch. Jelikož bylo tělo již ve značném stádiu rozkladu, zpevnil jej věšáky a dráty. Do prázdných důlků vsadil skleněné oči a chybějící kůži nahradil látkou namočenou ve vosku a sádře. Nezapomněl ani na vlasy. Materiál na paruku mu poskytla Mariina matka. Ta mu její vlasy dala na památku krátce po pohřbu. Použil také spoustu konzervačních látek a několik parfémů, aby zamaskoval puch tlející mrtvoly. Pak tělo oblékl.

Procházelo mu to dlouhých sedm let. V roce 1940 se však k Mariině sestře Florindě donesly řeči o tom, že Carl žije s její mrtvolou. Florinda neváhala, zeptala se ho na to osobně a upozornila také policii. Tanzler se 9. října 1940, během výslechu, ke všemu přiznal. I když byl po odborném vyšetření označen za duševně způsobilého a schopného postavit se před řádný soud, případ byl odložen. Skutek, něhož byl obviněn, tedy zničení hrobu a krádež těla, byl již dávno promlčen.

Nikdy se jí nevzdal

Celá kauza vyvolala velký zájem médií a z Tanzlera se rázem stal výstřední romantik. V roce 1947 napsal autobiografii s názvem Fantastic Adventures. Také se oženil. Jeho manželka Doris ho po zbytek života podporovala, a to i přesto, že použil posmrtnou masku Marie k vytvoření figuríny v životní velikosti. Ta už mu vydržela až do jeho smrti. Zemřel 3. června 1952, bylo mu 75 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Carl Tanzler

Birdinflight.com: In Bed with Death

Americanhauntingsink.com: Strange love

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články