Psychopatický vrah Patrick Mackay: Po smrti otce převzal doma jeho roli tyrana. Bylo mu 10 let

Psychopatický vrah Patrick Mackay: Po smrti otce převzal doma jeho roli tyrana. Bylo mu 10 let
Zdroj: Profimedia.cz

Patrick Mackay byl zralý pro blázinec prakticky již od dětství. Už na základní škole předpovídali jeho učitelky a policisté, kteří se jím museli zabývat, že jednou někoho zabije. A měli pravdu. Jaký byl život klinicky potvrzeného psychopata se zálibou v nacionálním socialismu, který neváhal knězi rozmlátit hlavu sekerou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 02. 2021 14:00

Patrick David Mackay se narodil 25. září 1952. Ač se přiznal k jedenácti vraždám, byl odsouzen za tři, které se mu podařilo prokázat. Nyní si odpykává doživotní trest a je jen velmi málo pravděpodobné, že by někdy došlo k propuštění.

Převzal otcovu roli

Patrick již v lůně matky pocítil hněv otce Harolda, násilníka a alkoholika. Ten měl Marion Mackay surově kopat do břicha. Tyranie skončila až po deseti letech, kdy Harold zemřel na infarkt. Logika věci by napovídala, že bude Patrick štěstím bez sebe. Ale nebyl. Ba naopak, odmítal přijmout fakt, že jeho otec už není mezi živými. Účast na pohřbu kategoricky odmítl. Došlo také ke změně jeho osobnosti. Začal šikanovat spolužáky, krást a týrat zvířata. Začala jej také fascinovat smrt. Jakmile uviděl na cestě mrtvého ptáka, dokázal se s ním hodiny mazlit. Doma se zase prohlásil za novou hlavu rodiny a pokračoval v otcově odkazu, což znamenalo bití matky a dvou sester.

Roste pro šibenici

Marion se pokusila celou situaci změnit stěhováním do Gravesendu, domnívala se, že nové prostředí by mohlo Patrickovy výbuchy vzteku zmírnit. Minulo se to však účinkem. Policie jezdila do jejich domu klidně i čtyřikrát týdně. Přestože byl Patrick vykázán z domácnosti celkem osmnáctkrát a odveden do různých výchovných institucí, nepoučil se. Nenapravil ho ani jeden z pobytů v polepšovnách nebo ve vězení. V patnácti letech se dokonce pokusil uškrtit svou matku a zabít jednoho mladšího chlapce. „Je to psychopat a roste pro šibenici,” tvrdili zaměstnanci školy a psychiatr o Mackayovi, který každou noc spával se svou oblíbenou panenkou. Byl to právě jeho ošetřující lékař, kdo v roce 1972 nejvíc protestoval proti Patrickovu propuštění na svobodu. Marně.

Franklin Bollvolt První

Domů se vrátit nemohl. Začal ve velkém pít, užívat drogy a objevil rovněž „krásy” nacismu. Stěny pokoje si polepil memorabiliemi a hákový kříž nosil i na oblečení. Došel také k přesvědčení, že je nástupcem Adolfa Hitlera, kvůli čemuž si začal říkat Franklin Bollvolt První. V první polovině 70. let se spřátelil s katolickým knězem Anthonym Creanem, který se o něj staral jako o vlastního syna. Patrick mu jeho dobrodiní nejdřív oplatil „jen“ krádeží šeku na třicet liber. Kněz za něj přesto u policie orodoval, aby ho netrestali. Mackay tak vyvázl pouze s pokutou, kterou stejně nezaplatil, neboť se vypařil do Londýna.

Ovládají ho démoni

V hlavním městě ztratil Mackay jakékoli zábrany. Z jedoucího vlaku vyhodil mladou dívku Heidi, o něco později ubil v jejím vlastním bytě Mary Hynes. O půl roku později, v lednu 1974, ubodal v Hertfordshire jednu ženu a její teprve čtyřletou vnučku. Neváhal také z mostu shodit bezdomovce. Ocitl se na ulici, protože nikdo z jeho známých neměl zájem bydlet s psychopatem, který tvrdí, že ho ovládají démoni. Patrick se jim pomstil tím, že se je pokusil okrást. Byl však přistižen při činu a na dobu šesti měsíců se jeho novým domovem stalo vězení.

Když vyšel ven, byl ještě zuřivější než předtím. Přepadával postarší ženy, ubil je k smrti a okradl. V březnu 1975 si vzpomněl na svého starého přítele – kněze Anthonyho. Vloupal se do jeho domu a rozmlátil mu hlavu tupou stranou sekery. Pak se zaujetím pozoroval, jak vykrvácel. Knězovo tělo ve vaně plné krve našla jedna z jeptišek.

Podmínečné propuštění?

Policisté si při vyšetřování Anthonyho vraždy vzpomněli právě na Mackaye a jeho vloupání do knězova obydlí. A pak šli na jistotu. Byť se přihlásil k 11 vraždám, byl obviněn z pěti, ale u dvou nakonec nebyly dostatečné důkazy. Oficiálně si tak vyslechl obžalobu jenom ze tří vražd, které byly navíc překvalifikovány na zabití. Má o kolečko navíc, takže nemůže být souzen jako ostatní. Minulý rok požádal o podmínečné propuštění, jež mu bylo naštěstí zamítnuto.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Patrick Mackay

Born to Kill: Patrick Mackay

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články