Vraždící lékař Harold Shipman: Zabil více než 200 lidí, nemohl se toho nabažit

Vraždící lékař Harold Shipman: Zabil více než 200 lidí, nemohl se toho nabažit
Zdroj: Profimedia.cz

Praktický lékař, který působí důstojně a důvěryhodně, ale přesto je mu přisuzováno až 236 vražd? Že je to nemožné? Nikoli! Harold Shipman zabíjel jen proto, že mohl. Pocit, kdy rozhodoval o životě a smrti, byl opravdu opojný. Finanční bonus je pak už jen třešničkou na dortu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 01. 2021 14:00

Harold Frederick Shipman se narodil 14. ledna 1946. Byl to anglický lékař a sériový vrah, který se v roce 2000 dočkal odsouzení k doživotnímu vězení, i když jen za patnáctinásobnou vraždu. Soudce poté doporučil, aby nedošlo ke zmírnění trestu. Dle jeho slov by se neměl takový člověk znovu podívat na svobodu.

Smrt matky rozhodla o jeho budoucnosti

Harold Shipman, syn řidiče nákladního auta a ženy v domácnosti, kteří byli horlivými členy metodistické církve, se rozhodl být lékařem poté, co uviděl, jak jeho matka umírá na rakovinu plic. Okolnosti její smrti a utrpení v terminálním stádiu nemoci, které se tlumilo morfiem, v něm zformovaly jeho následný modus operandi. Věděl, že stačí jen o něco větší dávka morfia, a stane se pánem nad životem a smrtí. Po ukončení studia začal působit jako praktický lékař v Todmordenu, kde se také seznámil se svou budoucí ženou Primrose. Kromě škraloupu v podobě pokuty a nařízeného protidrogového léčení, když se přišlo na to, že si sám předepisoval narkotika, by se svou chotí a čtyřmi dětmi působil jako zcela normální středostavovská rodina.

Když se ale celá rodina přestěhovala do Manchesteru, pustil se na cestu smrti. První vraždu spáchal v roce 1984. Obětí byla postarší dáma, jež si stěžovala na bolest kloubů. Shipman ji problému zbavil nadobro, aplikoval jí totiž až třicet miligramů morfia. Senioři se stali jeho cílovou skupinou a morfium vražednou zbraní. Nikdy však nezapomněl pozůstalým napsat ukázkový kondolenční dopis. Po pohřbu se ale rodiny nestačily divit. Když otevřely závěť, stálo v ní: „Vše odkazuji milému panu doktoru Shipmanovi.” 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený harold shipman (@haroldshipman101)

Neodbytná dcera

Shipmanovo řádění zastavil až řetězec (pro něj) nečekaných událostí. Jeden zaměstnanec pohřebního ústavu si všiml, že doktorova praxe vykazuje neobvyklý počet úmrtí. Rozhodl se na to zeptat přímo Shipmana, který ho odbyl se slovy, že se nemusí ničeho obávat. Tohoto problému si však všimla i doktorka Susan Booth, jež pracovala ve stejném zdravotnickém středisku. Své podezření předala policii a následné vyšetřování odhalilo, že záměrně měnil záznamy svých pacientů, aby jejich smrt vypadala přirozeně.

Shipman vše popíral, jenže pak se na scéně objevila Angela Woodruff, dcera bohaté a čilé vdovy Kathleen Grundy. Ta si jako právnička všimla, že matčina závěť je plná gramatických chyb (policisté později našli v jeho domě psací stroj, na němž dokumenty psal). Následná exhumace těla a pitva prokázaly, že žena nezemřela přirozeně, ale po podání velké dávky morfia, která se jí dostala do těla v době lékařovy návštěvy. Byť mu vyšetřovatelé prokázali 15 vražd, lékařský audit hovořil o neskutečném čísle 236. Ve skutečnosti jich ale mohlo být ještě víc.

Lukrativní sebevražda

Harold Shipman si ve vězení pobyl necelé čtyři roky, protože 13. ledna 2004 ho dozorci našli oběšeného v cele. Stalo se tak den před jeho 58. narozeninami. Co to znamenalo pro Haroldovu ženu Primrose? Vyplacení tučné pojistky ve výši 100 000 liber. Vskutku výhodná sebevražda.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Harold Shipman

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články