Co dělat, když otěhotníte a vaší kamarádce se to stále nedaří

Co dělat, když otěhotníte a vaší kamarádce se to stále nedaří
Zdroj: Envato Elements

Pokud jste těhotná a máte přítelkyni, které se otěhotnět nedaří, ocitáte se v těžkém postavení: Na jedné straně jí chcete poskytnout neutuchající podporu, na stranu druhou s ní ale potřebujete sdílet jeden z nejvíce zásadních okamžiků vašeho života. Co vám pomůže necítit se jako slon v porcelánu a jak takhle složitou situaci vyřešit?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 21. 12. 2021 13:30

Soucit je na místě

I když zažíváte pravý opak toho, co vaše kamarádka, zkuste si alespoň představit, jak se teď pravděpodobně cítí. S miminkem v břiše a hlavou plnou očekávání to možná půjde o něco hůř, ale přátelství si žádá i takto velké oběti. Poskytněte jí prostor pro vyjádření toho, co prožívá a přijměte i možnost, že její nadšení z vašeho těhotenství nebude takové, jak jste si možná představovala. V aktuální situaci se zkrátka vaše životní dráhy mohou protnout jet za podmínky vzájemného soucitu a porozumění.

Jak se teď vaše kamarádka cítí?

Neschopnost počít dítě může spustit řadu emocí – od smutku přes hněv až po beznaděj a depresi. Proto reakce na zprávu o tom, že jste narozdíl od vaší přítelkyně otěhotněla, může být i jistá forma odstup či “chladná” reakce, kterou byste si však neměla brát osobně, a už vůbec ji neměla mít své kamarádce za zlé. Než bude totiž připravena čelit skutečnosti, že se stanete mámou a ona (alespoň prozatím) ne, může to nějakou chvíli trvat. Na druhou stranu vyhýbat se jakýmkoliv tématům spojeným s mateřstvím úplně nejde, takže další rada zní:

Buďte upřímní a nebojte se zeptat

Některé ženy nadměrně laskavý přístup, kdy z konverzací téma “děti” úplně vypustíte, může spíše rozhořčit. Proto je potřeba věci pojmenovat a být upřímní: I věta “je pro mě teď těžké se před tebou radovat z mého těhotenství” může vaše přátelství v takto těžké chvíli “podržet”. Vaše přítelkyně uvidí, že berete na zřetel i její situaci a že v její blízkosti nebojíte sdělit i věci, které nejsou úplně komfortní. Nebojte se také zeptat na to, co ve vaší blízkosti prožívá ona a potvrďte ji fakt, že ani to, že s vámi nepůjde vybírat kočárek a výbavičku, vás přátelský vztah nerozhodí.

Co radí psychologové?

Situace, kdy jedna z kamarádek otěhotní, zatímco druhá má za sebou potrat nebo ji čeká léčba neplodnosti v centru asistované reprodukce, není neobvyklá. Pokud vás něco podobného potká, mějte na paměti:

  • Žádná tajemství: Dejte své kamarádce vědět o svém těhotenství co nejdříve, než se to dozví od někoho jiného.
  • Buďte kamarádkou, nikoliv lékařem či věštcem: Je lepší naslouchat než používat otřepané fráze, ke kterým bohužel dost lidí v těchto situacích sklouzne.
  • Sdílejte informace, které nebudou bolet: Na pozvánku na nakupování oblečků může být příliš brzy. Zeptejte se upřímně, zda přítelkyni nedostáváte do situace, která by byla bolestivá.
  • Máte-li pochybnosti, nebojte se zeptat: Pokud nevíte, co říct a jak se chovat, přiznejte se.
  • Mějte pochopení: Pozvěte kamarádku na křtiny, ale zároveň ji ujistěte, že její případnou absenci přijmete a chápete. Dejte v těchto situacích její pocity na první místo.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články