PORADNA: Budeme se s manželem rozvádět, jak to říct dětem? Hlavně zvažte důsledky, radí psycholožka

PORADNA: Budeme se s manželem rozvádět, jak to říct dětem? Hlavně zvažte důsledky, radí psycholožka
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

V České republice končí rozvodem téměř každé druhé manželství. Často v něm figurují děti, které pohnutky svých rodičů nechápou a jejich rozchod pro ně znamená ztrátu životních jistot. Jak děti o rozvodu co nejšetrněji informovat, poradila psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 21. 12. 2021 12:00

S manželem plánuje rozvod i Viola. Jsou spolu už 13 let a vztah jim už delší dobu nefunguje. Oba mají pocit, že se spolu jen trápí. "Problém je, že spolu máme dvě děti - osmiletého kluka a desetiletou holku - a nevíme, jak jim tuto informaci citlivě sdělit," svěřila se Viola.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Violo, jste si jistá, že to je definitivní? Jako partnerský poradce nemohu jinak, než vás zkusit „zlomit“. S manželem jste už delší čas, když máte takto staré děti, prošli jste společně mnoha životními úskalími a teď, když se vám blýská na lepší časy – děti jsou větší a vy máte více času na sebe navzájem a svoje zájmy - chcete někde začínat od nuly? Určitě najdete spoustu věcí, které se vám na tom druhém nelíbí, zlobí vás, vadí vám… ale kde máte jistotu, že na novém partnerovi/partnerce vám vadit nebudou?

Ať je partner, jaký je, tak ho za ty roky dobře znáte. Víte nejen o tom hezkém a tom, co chce, aby bylo viděno, ale znáte i jeho stinnou stránku. Stejně je tomu naopak. Opravdu jsou tam tak zásadní věci, že to nechcete zkusit spolu znovu, jinak, od podlahy a postavit nové a silnější základy vašeho vztahu?

Rozvodem nezměníte jen život svůj, ale změníte i život vašich dětí, příbuzných, kamarádů… mnoho párů žije v domnění, jak vše bude super, jak vše zvládnou, ale realita je taková, že vždycky všechno v pohodě není. Stejně jako se lidé sem tam pohádají, když spolu žijí, tak stejně se pohádáte, když spolu žít nebudete.

Vaši kamarádi se časem dostanou do stavu, že budou muset vybírat, koho z vás dvou pozvou, aby to toho druhého nezasáhlo (když například jeden z vás už bude mít nového partnera). Stejně tak jste oba měli nějaké věci, které byly přesně dané, a tak nějak automaticky jste je dělali (např. vy vyrábíte věnce na hrob, muž zase zajistí dovoz babiček na Vánoce).

Jde o milion drobností, které najednou budou muset lidé z vašeho okolí řešit. A to nejtěžší břemeno hodíte na svoje děti. Říct jim to šetrně, to je krásná otázka. Jak říct někomu šetrně, že končí jeho životní jistoty, že se mu bortí svět a že už nebude nikdy stejný? Jak říci šetrně, že děti čeká pendlování mezi vámi dvěma, že si budou muset zvyknout na nového partnera každého z rodičů, nový domov, nové příbuzné, že se budou muset prát o přízeň a pozornost každého z vás…

Opravdu jste si oba jistí, že je rozvod nevyhnutelný? Protože ani vás dva ten stres nemine. Věřím, že jste rozumní a přece se na všem dohodnete, ale budoucnost a sváry neskončí jen proto, že půjdete od sebe. Ba naopak.

Co je váš největší problém? V čem váš vztah nefunguje? Kvůli vám oběma i kvůli dětem vás prosím, zkuste zajít do poradny, nebo si aspoň zkuste koupit moji knihu SPOLU partnerský manuál. Je tam plno návodů, jak to zkusit znovu a jinak. Dejte tomu poslední šanci, protože manuál na váš dotaz nemám. Všechny děti rozvedených rodičů se s tím samozřejmě časem srovnají, ale to období je různě dlouhé a vždy na nich zanechá následky, které jsou mnohdy zřejmé až v dospělosti, kdy začnou řešit svoje vlastní partnerské vztahy.

Pokud i přesto všechno, co píšu, budete trvat na rozchodu, tak to řekněte dětem v klidu, oba společně. Je potřeba, abyste jim přesně definovali, co je čeká. Kdo se odstěhuje, jak často se s druhým rodičem budou vídat a kdy. Určitě to prosím nedělejte před Vánocemi. A pokud možno, snažte se dětem zachovat co nejvíce stejných věcí – škola, kamarádi, zázemí, bydlení, pokojíček… Držím vám pěsti.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články