PORADNA: S partnerem se milujeme, v posteli nám to ale neklape. Jak s takovým vztahem naložit, radí zkušená psycholožka

PORADNA: S partnerem se milujeme, v posteli nám to ale neklape. Jak s takovým vztahem naložit, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Sex hraje důležitou roli v každém partnerském vztahu. Je ale skutečně natolik významný, aby se kvůli nesouladu v posteli lidé rozcházeli a hledali si vhodnější protějšek? Na tuto otázku odpovídá ve svém nejnovějším příspěvku zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 11. 2021 12:00

Problém v sexu řeší i pětatřicetiletá Alžběta. Se stejně starým přítelem se seznámila před rokem. Mají podobné názory, koníčky a po lidské stránce si velmi rozumějí. V posteli to ale skřípe. "Přítel je velmi zdrženlivý, stydlivý. Pro něj je pomalu vrchol vzrušení, když mi sáhne na prsa," líčí Alžběta, kterou mrzí, že partner není v sexu vynalézavější a odvážnější.

"Já mám milování ráda a v životě jsem v tomto směru zažila ledasco. Má takový vztah smysl? Už bych chtěla založit rodinu, přítel by určitě byl dobrý táta, ale nejsem si jistá, zda se do smrti obejdu bez kvalitního sexu," tíže se Alžběta.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Jak moc je pro vás důležitý sex na stupnici 1-10, kdy 1 je nejméně a 10 nejvíce? Jak moc je pro vás na stejné stupnici důležité najít si a udržet si chlapa, se kterým chcete mít děti? Píšete, že je vám pětatřicet a s přítelem chodíte rok. To znamená, že jste tomu vztahu věnovala poměrně dost času a energie. Myslím, že stojí zato najít „společnou řeč“ i v milování.

Těžko říct, čím si prošel přítel a kdoví, co zažil, že je „raději“ tak zdrženlivý. Možná měl před vámi puritánku, která mu nedovolila žádné experimenty, a tak on, aby o vás nepřišel, se drží „zpátky“.

Sex je velmi důležitou součástí života. Neměl by být pouze prostředkem k pořízení dětí, měl by vás bavit, měl by vás tmelit v dobách, kdy budete překonávat různé životní zkoušky. Vím, že to není snadné a že se některé věci říkají partnerovi těžko, protože mu nechcete ublížit, ale když o tom nebudete mluvit, tak se nic nezmění. Ze zkušenosti z poradny vám mohu doporučit: mluvte s ním o tom. Je spousta párů, které díky tomu, že k sobě partneři začali být upřímní, zjistily, jak to celé je. A oba začali pracovat na tom, aby se situace zlepšila.

Pokud váháte, jak na to, doporučuji zajít do nějaké poradny a zkusit to přes „prostředníka“, který by usměrnil komunikaci tak, abyste si řekli podstatné a našli řešení. Většina mužů se dokáže poměrně dost „rozpumprlíkovat“, jak říkala moje babička, jen k tomu potřebuje impuls. Potřebuje vědět, že může, že nebude za „idiota“.

Nejhorší rádce je strach a ten bohužel ovládá v intimní oblasti nejen muže, ale i dost žen. Nevzdávejte vztah s chlapem, který je skvělý parťák do života, zamakejte na něm. Pamatujte, že žádný vztah není „bez vrásek“, takže příště byste mohla najít „postelového boha“, který by vám ale na druhé straně třeba zahýbal každý týden s jinou v rámci „tréninku“. Zabojujte, zvládnete to.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články