Přicházející inflace a růst cen energií pro vás nemusí být strašákem. Naučte se, jak pracovat s penězi

Přicházející inflace a růst cen energií pro vás nemusí být strašákem. Naučte se, jak pracovat s penězi
Zdroj: Shutterstock

Poslední dva roky jsou pro člověka více než náročné. Když už se konečně zdá, že se život vrací alespoň částečně do normálu, přichází další nepříjemná situace – vysoká inflace a s tím související růst cen snad úplně všeho, který patří k nejvyšším za posledních 13 let. Více než kdy jindy je důležité rozumně pracovat s penězi.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 24. 10. 2021 19:03

Špatné zprávy se na nás valí ze všech stran. Meziroční inflace v září vyskočila na rekordních 4,9 % a růst cen pravděpodobně v dalších měsících jen tak neskončí. Další zdražování vidíme v cenách energií, přičemž jen elektřina podražila na burze za poslední rok dokonce o 80 %. Stejně tak rostou do závratných výšin ceny nemovitostí, automobilů a elektroniky nebo třeba pohonných hmot. A zdražování rozhodně nekončí. Tím, jak se zvedají náklady takřka na všechno, musí své ceny zvedat i výrobci potravin, a tak si za dráž nakoupíme i běžné potraviny. Zvyšování cen bohužel nezastavíme, ale můžeme vám poradit co dělat, aby se vám alespoň trochu lépe spalo.

Zrevidujte svou finanční situaci

Protože se podle odborníků v nejbližších měsících nedá očekávat konec růstu cen v podstatě ničeho, je vhodné rozmyslet si, jak se alespoň trochu v tomto období zajistit. Prvním krokem je důsledná revize financí. Zhodnoťte všechny své výdaje – pravidelné i nepravidelné a své příjmy. Ideální situace nastává ve chvíli, kdy je příjmová strana výrazně vyšší než ta výdajová. Podívejte se na smlouvy s dodavateli energií, zvažte, zda by nebylo rozumné zálohy o něco navýšit, aby vás pak nepřekvapil příliš vysoký nedoplatek. Nezapomeňte přitom i na vodu. Popřemýšlejte, zda nelze ušetřit za platbu internetu výměnou dodavatele, jestli skutečně potřebujete platit na televizi 360 programů, když pravidelně sledujete čtyři nebo zda nemáte sjednaný zbytečně vysoký tarif.

Neplýtvejte zbytečně

Jestliže jste to dosud nedělali, začněte přemýšlet, kde můžete ušetřit v domácnosti. Pořiďte úsporné žárovky, zhasínejte, když nejste v místnosti, nesviťte zbytečně třemi lampami, když stačí jedna. Není nutné zapínat televizi jako zvukovou kulisu a než trávit odpoledne u počítače, jděte raději ven.

Využívejte levnější tarify elektřiny k praní, sušení prádla apod. Topte úsporně a mějte v pořádku celé topení včetně radiátorů, abyste neprotápěli hromadu peněz. Češi jsou obecně hodně zmrzlí a často topí mnohem více, než by museli. Myslete při šetření také na vodu a nečistěte si zuby u tekoucího kohoutku a stejně tak neumívejte takto nádobí. Pořiďte si úsporné splachování nebo závaží do splachovacího zařízení.  Nakupujte tak, abyste nevyhazovali jídlo.

Znáte cenu svého koše? Zkuste si někdy spočítat, kolik peněz máte jen tak v koši vyhozených? Zapomenete párkrát do měsíce na jídlo v lednici? Nestíháte sníst všechno ovoce a zeleninu a končí tam plesnivé taktéž? Všechno to jsou peníze z vaší peněženky.

Tvořte rezervy

Rezerva na horší časy je základ finanční gramotnosti. Každý by měl myslet na spoření a odkládat dostatek peněz, které může použít, pokud by přišel o zaměstnání nebo byl delší dobu v pracovní neschopnosti. S tím samozřejmě souvisí i vhodné životní a úrazové pojištění. Ideální jsou v takovém případě různé spořicí účty, které si zdarma sjednáte ke svému běžnému účtu a peníze máte kdykoliv k dispozici. Banky je obvykle nabízí zdarma, ale žádné velké zhodnocení nečekejte (úrok na spořicím účtu vám ani zdaleka nepokryje inflaci).

Pro rezervu, kterou chcete použít až za nějaký čas, jsou vhodné termínované vklady s lepším zhodnocením, ale na druhou stranu se k penězům nějaký čas nedostanete nebo za poplatek. Z hlediska dlouhodobého šetření se vyplatí stavební spoření. Zvažte ho hlavně ve chvíli, kdy víte, že budete během několika let stavět či rekonstruovat. Jeho velkou výhodou jsou příspěvky od státu. Každý rok vám může přispět až 2 000 Kč. Také zhodnocení je zajímavější než na spořících účtech.

shutterstock

Investujte a zajistěte se do budoucna

V oblasti investic jsou stále Češi dost nedůvěřiví a mají strach, že peníze špatně vloží a přijdou o ně. Samozřejmě zde riziko existuje, ale dá se vhodně minimalizovat rozdělením portfolia investic a využitím více možností od minimálně rizikových až po ty, kde se riziko zvyšuje. Věřte ale, že investovat může skutečně každý a stačí i malé částky, které pravidelně vkládáte a po stanoveném časovém horizontu vás potěší pěkná suma. Při takto vysoké inflaci jsou investice rozhodně tou nejlepší variantou dlouhodobého uložení peněz!

Začněte klidně s něčím méně rizikovým, jako jsou podílové fondy nebo dluhopisy. Mezi velmi oblíbené možnosti, zejména u nás, patří stále zlato a jiné drahé kovy, kde lze očekávat zhodnocení kolem 5 až 10 % ročně. Nevyhýbejte se ani akciím, kde můžete vydělat nejen na zhodnocení akcie, ale také na dividendách, které firma vyplácí. Možností je spousta, důležité je začít! Nedovolte, aby vaše peníze ztrácely každý den na hodnotě. Pracujte s nimi.

Tip na závěr

Nevěřte tomu, že se z vás takřka přes noc stane milionář díky investicím. Desítky procent měsíčně nebo stovky procent ročně vám nikdo zaručit nemůže. Mnohem reálnější je zhodnocení kolem 5 až 20 %. Nenechte se nalákat na žádné takové zaručené nabídky. Vždy si nabídky důkladně prověřte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články