PORADNA: Po rozvodu budu poprvé na Štědrý den bez dětí. Psycholožka radí, jak zahnat splín

PORADNA: Po rozvodu budu poprvé na Štědrý den bez dětí. Psycholožka radí, jak zahnat splín
Zdroj: Freepik

Rozvodem končí v České republice až polovina manželství. Stále častěji se přitom stává, že se rodiče dohodnou na střídavé péči o nezletilé děti. Ta má mnoho výhod i úskalí. Jedním z nich je bezpochyby fakt, že jeden z rodičů zůstane na Štědrý den sám. Jak takovou situaci psychicky zvládnout, poradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 12. 2021 12:00

Osmatřicetiletá Veronika má s exmanželem ve střídavé péči osmiletou dceru a pětiletého syna. Vánoce si nastavili tak, že jeden rok na Štědrý den má děti ona, druhý rok exmanžel. "Loni byly děti se mnou, letos by měly být u exmanžela. Už teď je mi z té představy smutno. Budou mi strašně chybět a já nevím, jak se smířit se Štědrým dnem bez nich," zoufá si Veronika.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Střídavá péče je náročná jak pro děti, tak pro rodiče. Smutno bude určitě nejen vám, ale i dětem. Proto se musíte vypořádat nejen s vlastním splínem, ale také připravit děti na skutečnost, že budou na Štědrý den u táty. Vysvětlit jim to jako „pozitivní změnu“.

S dětmi o tom určitě mluvte, protože i když se může zdát, že je jim to jedno, věřte, že by na Štědrý den myslely na to, co ta maminka asi dnes dělá. Pevně věřím, že nebudete sama. Ať už budete s rodiči či sourozenci nebo s kamarádkou, prosím vymyslete si plán, jak si můžete Štědrý den užít.

Užít myslím dělat něco, co obvykle neděláte, třeba si vyrazit na půlnoční. Prostě vymyslete něco, co bude jiné, než když jste s dětmi. Něco, co byste ráda viděla a zažila. Bylo by skvělé, abyste měla celý den plno aktivit. Víte jak to je - „dělání všechny smutky zahání“.

Jasně, že si na děti vzpomenete. Nicméně budete vědět, že jsou v pořádku a že se na vás moc těší stejně jako vy na ně. Prvním krokem je tedy vymyslet plán, co budete dělat, a podělit se o něj s dětmi, aby získaly jistotu, že budete v pořádku a nemusejí se o vás bát.

To, že budete mít „napilno“, neznamená, že musíte vše stíhat. Cílem není se uhnat, ale pouze zapudit splín v případě, že by se o vás pokoušel. Obklopte se rodinou a přáteli, hlavně nebuďte sama. Navíc podstatné není to, kdy si s dětmi uděláte Ježíška, důležité jsou společné okamžiky, radost z dárečků, radost, že spolu koukáte na pohádky, tulíte se, objímáte, máte prskavky, dáváte si dobroty a hrajete si… To, že to bude v jiný den, přece neznamená, že to bude horší, ne?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články