Vánoční kometa Leonard se blíží: Předpoví děsivou budoucnost, nebo druhý příchod Ježíše Krista?

Vánoční kometa Leonard se blíží: Předpoví děsivou budoucnost, nebo druhý příchod Ježíše Krista?
Zdroj: Wikimedia Commons/Jiřrí Jakubuv Dačický - Zentralbibliothek Zürich, Public domain

Kometa Leonard bude dnes nejblíže Zemi. Zatímco v době objevení se nacházela ve vzdálenosti 737,5 milionu kilometrů, teď se přiblíží na “pouhých” 34,9 milionu kilometrů. Co věštil příchod komety v minulosti? Měli bychom se obávat, že nastanou zlé časy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2021 08:30

Komety, zastarale vlasatice, jsou malá tělesa sluneční soustavy složená především z ledu a prachu. Jsou známé hlavně díky nápadným ohonům. Mohou být potenciální hrozbou pro Zemi. V minulosti totiž mohly způsobit některá hromadná vymírání. Jsou také nebezpečnější než asteroid, jelikož jejich rychlost může dosahovat až 3,5 krát vyšších hodnot (70 km/s).

Kometa přináší povodeň i smrt

O kometě se můžeme dočíst již v Eposu o Gilgamešovi z druhého tisíciletí před naším letopočtem. Vlasatice zde věští oheň, síru a povodně. V dalších případech mělo její zjevení předpovídat smrt panovníka. Kupříkladu v roce čtyřicet čtyři před naším letopočtem byl po takovém pozorování zavražděn Julius Caesar.

Ani v roce 1618 lidé nevěřili tomu, že by kometa přinesla něco dobrého. A měli pravdu. Toho roku propukl jeden z nejhorších konfliktů v dějinách Evropy - třicetiletá válka. Boje měly na svědomí životy až 30 % Evropanů. Bylo to další potvrzení toho, že komety jsou posly špatných zpráv?

Smrt Marka Twaina a papeže Urbana IV

V roce 1264 měla kometa předpovědět skon papeže Urbana IV. A nutno dodat, že se nemýlila. Krátce po jejím zjevení hlava katolické církve těžce onemocněla. Traduje se, že kometa předpověděla i smrt slavného spisovatele Marka Twaina. Zjevila se u jeho narození v roce 1835 a poté v den jeho smrti, tedy 21. dubna 1910.

Evropanům a Američanům se 20. října 1811 naskytl úchvatný pohled na kometu, která se k Zemi přiblížila opravdu blízko. Začalo se jí říkat Velká kometa. O necelé dva měsíce později otřáslo středozápadem a jihem Spojených států obrovské zemětřesení. Bylo tak intenzivní, že voda v řece Mississippi tekla, dočasně, opačným směrem. V roce 1871 zase lidé vinili kometu z požáru v Chicagu...

Druhý příchod Ježíše Krista

V roce 2013 různí prognostikové předpovídali, že kometa zvěstuje druhý příchod Spasitele. To mělo jít ruku v ruce s koncem dosavadního světa. Do karet jim hrálo i její označení ISON. Někdo tvrdí, že to v angličtině znamená I son, tedy Já, syn. Nebo také Sion, což je biblická hora a údajné místo poslední Kristovy večeře. Tenkrát jim předpovědi nevyšly. Nesekli se náhodou o osm let?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kometa 

Listverse.com: 10 Disastrous Earthly Events Linked To Comets 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články