Temné znamení nad Černobylem: Můří muž prý zvěstoval katastrofu několik dní před havárií

Temné znamení nad Černobylem: Můří muž prý zvěstoval katastrofu několik dní před havárií
Zdroj: Wikimedia Commons/IAEA Imagebank, CC BY-SA 2.0

Můří muž je vždy poslem špatných zpráv. A to potvrdilo i jeho zjevení nad elektrárnou Černobyl, k němuž mělo dojít jen několik dní před výbuchem. Co v roce 1986 viděli zaměstnanci velína osudového čtvrtého bloku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 03. 2021 16:00

K havárii v jaderné elektrárně Černobyl došlo 26. dubna 1986. Po explozi reaktoru se do atmosféry uvolnil radioaktivní mrak, který zasáhl západní část tehdejší SSSR, východní Evropu a Skandinávii. Město Pripjať bylo během několika dní kompletně evakuováno a stala se z něj uzavřená zóna, která dodnes láká mnoho turistů. 

Černobylská verze Můřího muže 

Měl to být den jako každý jiný, na obloze se však objevilo něco, co tam být nemělo. „Obrovské stvoření s křídly a rudě žhnoucíma očima...” Takto popisovali zaměstnanci Černobylu tvora, který měl jen pár dní před explozí kroužit nad čtvrtým reaktorem elektrárny. Svým vzhledem silně připomínal tajemného Můřího muže, jenž se prý zjevoval mezi roky 1966 a 1967 v blízkosti Silver Bridge v Západní Virginii. Když si 15. prosince 1967 zřícení mostu vyžádalo 46 obětí, již nikdy se neukázal.

Noční můry a výhružné telefonáty 

Se svědectvím o Můřím muži se setkal i Robert Maxwell, který v zakázané zóně Černobylu prováděl archeologický výzkum. Serveru news.com.au řekl, že tvora, připomínajícího velkého černého ptáka, spatřilo asi pět mužů z velína čtvrtého bloku. Podivné stvoření se mělo nad reaktorem objevit také jen pár minut před jeho výbuchem.  

Po prvním setkání s monstrem začaly černobylské techniky trápit noční můry. Někteří z nich prý dokonce obdrželi výhružné telefonáty, aby o svém zážitku mlčeli. Přesto o tom, co viděli, informovali nadřízené. Ti se však nijak nevyjádřili. Naposledy se měl Můří muž objevit v Černobylu v roce 2007. Znamená to snad, že je oblast už v bezpečí?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený WV Monsters (@wvmonsters)

Velký černý pták 

„Zaměstnanci elektrárny popsali „velkého černého ptáka” jako bezhlavé stvoření s obrovskými křídly a žhnoucíma rudýma očima, které se měly nacházet na torzu. To by skutečně ukazovalo na bájného Můřího muže. Někdy má totiž tento přízrak kulatou hlavu bez krku, může se tak zdát, že je bezhlavý. Bohužel již není možné tyto výpovědi ověřit, neboť jsou všichni mrtví. Zabila je radiace,” doplnil Maxwell. 

Kromě absence očitých svědků chybí i jakékoliv fotografie. Jenže, jak podotýká Maxwell, během historických či archeologických výzkumu se pověstem u Můřím muži nelze vyhnout...

Zdroje informací:

News.com.au: Chernobyl disaster: Frightening story of the Black Bird of Chernobyl

Dailystar.co.uk: Chernobyl staff’ saw infamous Mothman flying over reactor’ just before deadly explosion 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články