Kdepak migréna! Syndrom explodující hlavy je něco úplně jiného

Bolest umí být silná a velmi intenzivní.
Zdroj: Pixabay.com
Pokud se vám kvalitní spánek vyhýbá obloukem, pak možná máte některý ze zlozvyků, který ho narušuje. Kvalitní spánek je důležitý pro naše fyzické i psychické zdraví. Bohužel dnes mnoho lidí trápí nejrůznější poruchy spánku, například v podobě syndromu explodující hlavy.K potenciálně škodlivým zlozvykům patří konzumace alkoholu, kouření nebo nadměrné užívání technologií. Pokud usínáte s mobilem v ruce, narušujete svůj spánek. Zkuste mobil alespoň hodinu před spaním odložit..Šálek kávy v pozdních odpoledních hodinách si odpusťte, kofein vaše tělo nabudí. To je pochopitelně pro spánek a usínání nežádoucí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Je mnoho důvodů, proč nemůžeme usnout. Jedním z nich je tzv. syndrom explodující hlavy, typický sluchovými halucinacemi. Postiženého při usínání znenadání přeruší velmi silný zvuk, který může připomínat explozi, výbuch bomby. Je jasné, že spánek je rázem ta tam. Naopak není vůbec jasné, odkud tento vjem pochází.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 03. 04. 2020 10:01

Ať se zvuk podobá výbuchu bomby, výstřelu pistole, ráně z děla, úderu hromu nebo něčemu jinému, vždy je velmi silný, rušivý, nepříjemný až děsivý. Přestože neznamená přímé ohrožení života, může život pěkně zkomplikovat. Znemožňuje usnutí, bere postiženému tolik potřebný spánek. Nedostatek spánku se odráží ve zhoršené fyzické i psychické kondici, problémy se tak ještě násobí.

Původ je nejasný

Přestože není příliš známý, byl syndrom explodující hlavy (anglicky Exploding Head Syndrome, EHS) definován již v roce 1920. Popsal ho tehdy psychiatr Robert Armstrong Jones. Dodnes však nejsou zcela jasné jeho příčiny, ani neexistuje vhodná léčba.

Pozitivní zprávou však je, že i bez léčby syndrom zpravidla dřív nebo později sám odezní. Obvykle stačí dodržovat pravidla spánkové hygieny, dbát na pravidelný pohyb a vyhýbat se potenciálně škodlivým zlozvykům, jako je konzumace alkoholu nebo kouření. Užitečné budou i antistresové metody, protože stres a kvalitní spánek se vylučují. V nejtěžších případech lékaři předepisují antidepresiva.

Parasomnie

Syndrom explodující hlavy se řadí mezi poruchy spánku zvané parasomnie, dostává se tak na úroveň somnabmulismu - náměsíčnosti nebo nočních můr a nočních běsů.

I syndrom explodující hlavy se pro postiženého stává běsem, zvláště ve chvíli, kdy přichází opakovaně. Pokaždé, když už to vypadá na klidný spánek, dostaví se další exploze, tedy pouze v hlavě postiženého. Ten se zákonitě lekne. S každou explozí se zvyšuje tep srdce.

Někdy příhodu provází záblesky světla nebo svalové záškuby. Se sluchovými halucinacemi se opakovaně dostavují i úzkosti a strach. Člověk se bojí toho, že se spánek vůbec nedostaví nebo že se z něho stává blázen. Syndrom se tak negativně podepisuje nejenom na spánku, ale i psychice jako takové.

Spánek neničí jen syndrom explodující hlavy, ale i některé zlozvyky. CO VŠECHNO VÁM KAZÍ SPÁNEK? TO ODHALUJE FOTOGALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články