Jerseyský ďábel: S tajemným monstrem se prý setkal i Napoleonův starší bratr

Jerseyský ďábel: S tajemným monstrem se prý setkal i Napoleonův starší bratr
Zdroj: Flickr.com/Jackie, CC BY

Olgoj chorchoj, Orang Minyak či Wendigo. O pozorování těchto mýtických tvorů existují různá svědectví, přesto se doposud neprokázala jejich existence. A stejně je na tom i tvor přezdívaný Jerseyský ďábel, s kterým se údajně setkal také Napoleonův starší bratr Josef.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 02. 2021 17:00

Jerseyský ďábel nebo též Ďábel z Jersey je legendární bytost patřící do skupiny kryptidů, což jsou stvoření o jejichž existenci chybí nezvratné důkazy. Okřídlené monstrum má obývat region Pine Barrens, jenž se nachází na pomezí jižní části New Jersey a východu Pensylvánie.

Nechtěné dítě

První zmínka o Jerseyském ďáblu vyšla v roce 1859 v periodiku Atlantic Monthly. Ústní verze se však datuje do roku 1735 a uvádí, že ďábel měl pozřít svou rodinu, po čemž jej kněz vyhnal na sto let. To se prý odehrálo v lokalitě Pine Barrens. Další verze hovoří o mladé dívce z Leeds Pointu, která se během války za nezávislost zamilovala do britského vojáka. Američané to chápali jako zradu. A narození dítěte, které připomínalo ďábla, podle nich bylo trestem za toto dívčino chování.

A v neposlední řadě je zde i další zoufalá matka Jane Leeds, která byla nešťastná z toho, že se jí narodí v pořadí již třinácté dítě. Prý si povzdechla, že kéž by novorozeně bylo ďas. A skutečně. Narodil se ďas jako vyšitý. Jiné prameny uvádějí, že se dítě v Jerseyského ďábla změnilo až postupem času.

Milovník kuřat

Nejaktivnější měl být Jerseyský ďábel v roce 1909, a to mezi 16.–23. lednem, kdy se zjevil až třicetkrát. Mezi jeho oblíbená místa patřila řeka Delaware. Pozorování však bylo hlášeno i z Kalifornie a Kanady. Ve městě Camden měl prý netvor zaútočit na tramvaj. Nejvíce nešťastní však byli chovatelé drůbeže, kteří hlásili velké ztráty. Kuřata buď zmizela, nebo byla nalezena mrtvá, avšak bez jakéhokoli zranění. Jediným společným znakem byly otisky podkov v půdě.

O celou záležitost se začala zajímat zoologická zahrada ve Filadelfii. Byla ochotná vyplatit deset tisíc dolarů tomu, kdo by Jerseyského ďábla chytil živého. Otázkou však zůstává, zda takové stvoření skutečně existovalo. Některé zdroje uvádějí, že si ho kvůli možnému finančnímu zisku vymyslel majitel muzea kuriozit A. Brandenburgh.

Viděl ho i Napoleonův bratr

Josef Bonaparte, starší bratr slavného francouzského vojevůdce, svou roli španělského krále příliš nezvládal, a tak se přesunul do vyhnanství. Jeho novým domovem se stalo New Jersey. Měl tam vlastní panství, celé dny trávil procházkami po lese nebo lovem jelenů. Jednoho zimního rána objevil ve sněhu stopy podobné oslím kopytům, které však po pár metrech mizely. Jako by se tvor vypařil. Anebo že by vzlétl do oblak?

Po chvilce za sebou uslyšel zasyčení. Když se otočil, naskytl se mu pohled na tvora s koňskou hlavu, křídly a ptačíma nohama, které byly ovšem zakončeny kopyty. Chvilku na sebe oba zírali, pak tvor znovu zasyčel a odletěl. Bonaparte z toho byl na větvi. Se svým zážitkem se svěřil přátelům, kteří mu s klidem odpověděli, že to jistě viděl Jerseyského ďábla. Josefovi nedala tato záhada spát a pátral po tajemném stvoření do konce svého života. Už se s ním však nikdy znovu nesetkal.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jersey Devil

Nj.com: 13 times the Jersey Devil has been spotted in the Garden State

Americanfolklore.net: Joseph Bonaparte and the Jersey Devil

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články