Víla Banshee: Jednou za 250 let se narodí dívka, jejíž křik věští smrt

Víla Banshee: Jednou za 250 let se narodí dívka, jejíž křik věští smrt
Zdroj: Wikimedia Commons/Michael1010, CC BY-SA 4.0

Každý národ má ve své kultuře, a zejména v mytologii, vlastní druh nadpřirozeného stvoření nebo zvířete, které ohlašuje příchod dámy s kosou. Irové a Skotové tuto úlohu svěřili víle Banshee, která smrt zvěstuje kvílením a pláčem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 02. 2021 17:00

Svou vlastní Banshee má prý každá důležitá rodina. Nejčastěji se zjevuje šlechticům, někdy však předpoví smrt i obyčejnému člověku. Jestliže má na onen svět odejít někdo skutečně mimořádný, sejde se na jednom místě hned několik víl najednou.

Podoby Banshee

Osudová víla se většinou zjevuje ve třech podobách. Tou první (a zároveň nejčastější) je krásná dívka s dlouhými bílými vlasy, bledou pletí a světle šedými šaty. V takovém případě na ni můžeme narazit v lese, okolo bažin či v blízkosti domova umírajícího člověka. Kromě nepříjemného kvílení drásajícího uši také usedavě pláče.

V dalších případech se objevuje u menších vodních toků, kde pere zkrvavené šaty člověka, jemuž pomalu dohořívá svíčka života. Někdy se naopak promění ve stařenu v černém. Jindy zase v malé zvíře, jako je hranostaj, lasice či vrána. Všechny tyto tři druhy zvířat jsou v Irsku považované za stvoření spojovaná se smrtí.

Černá ovce rodiny

Podle pověstí se Banshee narodí každých 250 let. Že z ní bude víla ohlašující příchod smrti, se pozná podle vyrytého znaku na nártu, jenž svým tvarem připomíná blesk. V období dospívání začne mít budoucí víla živé noční můry o smrti svých blízkých, slýchává zvuky, které nikdo jiný neslyší, a dokáže vycítit mrtvou duši, která se obyčejně projevuje jako závan větru nebo průvan.

Postupně se z ní stává černá ovce rodiny, jelikož se chová jinak než ostatní. Liší se rovněž vzhledem, zorničky zelených očí jí lemuje žlutý plamínek. Vlasy má tmavě hnědé nebo černé. Časté jsou u ní prý stavy strnulosti, kdy dívka hledí upřeně na jedno místo a nevnímá, co se kolem ní děje. Povahově je spíše plachá, pokud jí chce ale někdo ublížit, mohlo by dojít ke krveprolití.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Banshee

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články