Realizujte své sny: Pozvěte si domů odborníka na interiéry

Styl a dobrá atmosféra, to je byt po zásahu designérky.
Zdroj: Intermezzo
Byt před zásahem odborníka.Byt před zásahem odborníka.Byt před zásahem odborníka.Svěží skandinávský styl kuchyně dodává ráno energii do dalšího dne.+ 5 fotek+ 6 fotek

Zařizovali jste si někdy nový byt? Nebo uvažujete o proměnách toho stávajícího? Pak byste možná měli zvážit také poradu s odborníkem. Nejen že budete mít jistotu, že je váš byt vkusný a stylový, ale jistě vás potěší i atmosféra, kterou na vás dýchne.

Redaktor
Redaktor 09. 09. 2019 12:00

Žila jsem vlastně docela spokojeně v bytě, který jsem si pronajala po svém odchodu z manželství a který, jak mi všichni příchozí říkali, má opravdu dobrou atmosféru.

Ikea styl

Prvních pár let mi právě ta dobrá atmosféra a klid celkem stačily ke štěstí. Zařízení jsem pořídila „Ikea stylem“, kdy jsem se zaměřovala především na nízkou cenu. Až časem, když jsem se ekonomicky trochu vzpamatovala, koupila jsem si pár nových kousků nábytku, které mě z nějakého náhlého pocitu zaujaly. Výsledkem byla tak trochu nesourodá směs „Skandinávie“ a „etna“… Oslovil mě totiž zejména barevný recyklovaný nábytek. S nějakým konkrétním stylem jsem jej však v té době ještě vůbec nespojovala.

Efektivní řešení

Postupem času mě ale čím dál více rozčilovala nevzhledná podlaha pokrytá opravdu strašným linoleem. Dobře jsem si uvědomovala, že s takovou podlahou nikdy nedosáhnu dojmu příjemného interiéru a domova. V dalších úpravách mě však brzdil fakt, že byt není můj, proto jsem se zdráhala do něj příliš investovat. To, že existuje levné a přitom efektivní řešení, které navíc podpoří mou lásku k přírodním materiálům, jsem se dozvěděla až od interiérové designérky Jany Hradecké z interier design školy Intermezzo. Setkání s ní způsobilo, že teď žiju v takovém luxusu, o kterém jsem si nikdy neodvážila ani snít.

Rady odborníka

Koho by napadlo, že pod linem se skrývá sice obyčejná, ale přesto dřevěná podlaha, jejíž nedokonalosti zakryjí barvy? Výsledkem je svěží, neotřelý, lehce industriální prostor. A podlahou vše jen začalo. Po krátké seznamovací návštěvě mi Jana sdělila, že dokáže můj byt proměnit tak, aby bylo vše praktické, ale zároveň aby byt nepřišel o svou příjemnou atmosféru. Slibovala nejen více úložných prostor, ale také velkou kuchyňskou linku, což jsem doposud vnímala jen jako svůj nereálný sen. Vařím totiž opravdu ráda a v kuchyni trávím spoustu času. Představa, že by můj byt mohl být nejen funkční, ale i pěkný a pohodlný, mě nadchla. Na druhou stranu, stále jsem byla vůči vizím designérky poměrně nedůvěřivá. Zvědavost však převládla a po předběžné dohodě ohledně rozpočtu jsem dala Janě Hradecké volnou ruku.

Proměna

A tak to vypuklo. Začala proměna. Necelé tři týdny pod vedením designérky Jany a jejího kolegy Tomáše, člověka, který s naprostým klidem realizoval všechna zadání. Výsledek je stěží uvěřitelný. Mám úžasnou prostornou kuchyň, která má nejen dvojnásobnou pracovní plochu, ale hlavně je vše praktické, hezké nádobí je vidět a mám jej po ruce a na veškeré vybavení je dostatek místa. I přístup do lednice je najednou snazší a praktičtější. To, že jsem navíc získala spíž na trvanlivé potraviny, kde se schová i tříděný odpad, je jen dalším skvělým bonusem.

Vzdušná Skandinávie

Co se týče „zbytku bytu“, designérka měla před sebou těžký úkol nějak si poradit s mým hledáním stylu… Podařilo se jí však naprosto skvěle skloubit vzdušnou Skandinávii, která je zdrojem příjemné energie v kuchyni a v pracovně, a útulný trochu temnější styl etno, který zve k odpočinku, rozjímání a lenošení v obýváku a v ložnici.

Relaxace

Nutno dodat, že kuchyň a obývací část jsou v jedné místnosti, stejně jako pracovna je součástí ložnice. Vše funguje dokonale včetně takových detailů, kdy si při poslechu hudby a popíjení vína v obýváku uvědomím, že vlastně nevidím na hodiny… Čas při relaxaci je tak ničím nerušen, což může být trochu nebezpečné, ale opravdu neskutečně příjemné. Byla by škoda zapomenout na předsíň, která se stala velmi pěknou místností, kde návštěvy, které znaly můj byt „před“, už začínají žasnout.

Představivost

Cílem mého příběhu je sdělení, jak moc mě překvapil smysl práce bytového designéra. Většina z nás má totiž obvykle pocit, že si přeci dokážeme do vlastního bytu vybrat to, co se nám líbí. Dobrý designér však vidí dál, dokáže si představit, jak jednotlivé komponenty budou fungovat dohromady. Představí si vše v konečném výsledku, nejen s novými barvami podlah a stěn, ale i s tak zdánlivými detaily, jako jsou závěsy, přehoz na postel nebo polštářek na křesle. Dobrý designér do každého svého projektu promítne osobnost klienta a ten je pak jen příjemně šokován skutečností, jak je vše „přesně podle jeho představ“… Za výsledkem, který se zdá být tak jednoduchý a zřejmý, se však skrývají hodiny a hodiny práce hledání nejlepšího řešení a výběru těch nejvhodnějších variant.

Závěr

Jsem šťastná, že teď žiju v pohodlném luxusním bytě za cenu, za kterou bych pořídila možná tu novou kuchyňskou linku.

O autorovi proměny

Intermezzo

Autorkou proměny je Jana Hradecká, zakladatelka a ředitelka školy interiérového designu Intermezzo. Znát ji můžete například z pořadu "Bydlet jako folklorista".

Chcete se stát také autorem podobných proměn? Máte jedinečnou příležitost na ročním kurzu, který startuje už v říjnu.

Více na: https://www.intermezzo.cz/produkt/rocni-kurz-interieroveho-designu/

Podívejte se na video o škole designu

https://youtu.be/08cSPa46Ls4

NA PROMĚNU SE PODÍVEJTE V NAŠÍ GALERII:

Související články

Další články