PORADNA: Nechci trávit Vánoce u tchyně, ale nedokážu s ní hnout. Jak tuto situaci řešit, prozradila zkušená psycholožka

PORADNA: Nechci trávit Vánoce u tchyně, ale nedokážu s ní hnout. Jak tuto situaci řešit, prozradila zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Blíží se Vánoce, svátky klidu a míru. V některých rodinách to ale v tomto čase paradoxně vře. A to zvlášť v těch, kde na sebe narážejí různé zvyky a představy jejích členů. Tak je tomu i v případě Aleny, jejíž tchyně každý rok trvá na tom, aby mladí trávili Štědrý den u ní. Co v takovém případě dělat, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 11. 2021 12:00

"Začínám se pomalu bát Vánoc. Tchyně totiž každý rok žádá, abychom na Štědrý večer byli s manželem a malými dcerkami u ní. Jenže já nechci," zlobí se Alena, která si konečně touží udělat svátky podle sebe.

Už se o tom opakovaně zmínila i manželovi, ale ten se s matkou odmítá hádat. Aleně tvrdí, že to má brát tak, že jí alespoň ubude práce s přípravou štědrovečerní večeře. "Dokonce navrhl, že půjde k tchyni s dcerami sám a já mohu zůstat doma. Vůbec netuším, co dělat. Nejsem zrovna asertivní typ, který by si dokázal vydupat svoje," poukazuje Alena.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Vánoce jsou jedním z nejhezčích období v roce. Lidé jsou na sebe hodní a milí, mají na sebe vzájemně více času. Chápu váš postoj, přemýšlím o tom, zda je tchyně sama nebo má partnera, nebo zda má váš manžel nějaké sourozence, se kterými byste se mohli třeba každý rok střídat.

Asi se shodneme na tom, že nechat tchyni samotnou na Štědrý večer je trošku kruté. Přeci jen jde o svátky rodinné a právě v tyto dny více než kdy jindy se nám nějak víc připomíná absence všech, které jsme milovali a během života ztratili. Nevím, jak dlouho u tchyně jste, zda jen Štědrý večer, a pak jedete domů, anebo tam zůstáváte i spát, a samozřejmě si umím představit asi milion věcí, které vám mohou vadit, ale netuším, které přesně to jsou.

S manželem si v klidu sedněte a promluvte si o tom bez emocí (tedy hlavně bez vyčítání, co všechno dělá jeho maminka „špatně“). Řekněte manželovi, že Štědrý den jsou svátky rodiny, proto byste spolu měli být jako rodina. Pokud jde o věci, co vám vadí, šlo by to udělat tak, abyste například tchyni pozvali k vám a tím by se věci děly podle vás?

Víte, to, jak se muž chová ke své matce, je dost podstatné. Pokud ji nechce nechat na holičkách, máte vlastně velké štěstí, protože to značí, jakým způsobem se bude chovat k vám, až budete oba starší. Tedy se bude chovat hezky a nenechá vás na holičkách.

Pokud jde o věci, které by nevyřešilo to, že byste Vánoce trávili u vás doma, tak si promluvte s tchyní. Řekněte jí, které věci a proč jsou pro vás důležité, aby byly podle vás. Řekněte jí narovinu, že nechcete oddělovat ji od vás, ale že se necítíte dobře, když není vůbec nic podle toho, jak byste si přála vy. Že chápete, že mají svoje zvyky, ale že vy byste ráda dcerám předala i ty svoje.

Navrhněte jí, co byste ráda udělala jinak. Uvidíte, třeba i tchyně bude ráda, že je nějaká změna. Určitě se bude chtít podílet na přípravě, každý se snažíme být užitečný. Vymyslete si proto dopředu, co byste od ní uvítala. Co může připravit, nachystat či uvařit. A při hovoru ji o to požádejte.

Tím, že byste v sobě svoje pocity potlačovala a podřizovala se, nevyřeší do budoucna nic, jen by to stavělo zeď mezi vámi a partnerem. Určitě tedy toto téma otevřete nejen s ním, ale právě i s tchyní. Není to o tom „vydupat si svoje“, ale najít kompromis, který bude vyhovovat vám všem. Dejte do toho kus sebe a nechte i prostor ostatním, o tom přeci Vánoce jsou – najít klid a štěstí v rodině. Určitě to zvládnete, myslím na vás a držím pěsti!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články