Jitka (29): Platíme tchyni za to, že nám chodí uklízet. Okolí nás odsoudilo

Jitka (29): Platíme tchyni za to, že nám chodí uklízet. Okolí nás odsoudilo
Zdroj: Freepik

Jitka s Adamem vymysleli brilantní plán. Aby finančně pomohli Adamově mamince, nabídli jí přivýdělek. Ta ho s nadšením přijala. Blízké rodině se to ovšem nelíbilo. A byl oheň na střeše.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 17. 11. 2021 08:00

Když jsem hledala paní na úklid, svěřila jsem se s tím tchyni Květě. Hned říkala, že takovou příležitost přivydělat si pár korun by brala. Věděli jsme s manželem Adamem, že na tom není finančně dobře. Několikrát jsme jí nabízeli výpomoc, ale to samozřejmě odmítla. Byli jsme připraveni posílat jí několik tisíc měsíčně, aby si přilepšila.

Peníze od nás nechtěla, tak jsme vymysleli plán

Udělali bychom to rádi, peníze by nám nechyběly. Oba pracujeme na vysokých postech a vyděláváme dost. "V žádném případě, zbláznili jste se? Od mladejch já nic nechci," opakovala pořád Květa. Jenže Adamův táta zemřel už před dvěma roky a Květa horko těžko utáhla jejich byt. Adam to bral jako svou povinnost, aby matku zajistil. Ta to ale nechtěla.

Když už jsme po několikátém pohovoru odmítli další adeptku na úklid, pronesl Adam: "A co máma?" Nezdálo se to jako špatný nápad. Peníze jen tak nechtěla, ale pokud by je dostala za odvedenou práci, třeba by k tomu svolila. Když jsme jí to nabídli, neváhala ani minutu.

Na rodinné oslavě nás nikdo nepochopil

Tak nám chodila jednou týdně uklízet. Domluvili jsme se na fixní částce za měsíc, která byla samozřejmě trojnásobně štědřejší, než bychom nabídli komukoliv jinému, a vše dobře fungovalo. Když se to však dozvědělo okolí, nikdo to nepochopil.

"Jak si můžete ze staršího člověka dělat takovýho otroka? Z vlastní mámy, Adame, vážně?" vyčetl mu strýc na rodinné oslavě. Adam i Květa se mu snažili vysvětlit, jak to je doopravdy. Květa narovinu řekla, že potřebovala peníze, ale žádné by si od nás jinak nevzala. "No jo, ty taky řekneš cokoliv, abys ho ochránila," smetl strýc její argumenty ze stolu. "Máš zdravý ruce, nohy a nezvládáš si uklidit? Co jsi za ženskou?" utrhl se na mě. A takových tam bylo několik. Řešilo se to celý večer.

Modlím se, aby se finančně zmátořila

Po tomhle k nám Květa přestala chodit a už žádné peníze nechce. Mrzí mě to, protože jsme konečně našli způsob, jak jí pomoci a ona kvůli ostatním raději živoří. Nemám nápad, jak jinak jí peníze vnutit. Neděláme z ní otroka, ani nechceme, aby kvůli nám dřela. Moc bych si přála, aby se konečně zmátořila a aby se jí finančně ulevilo.

Tajně však doufám, že jí to vysvětlíme a začne k nám znovu chodit.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články