Anna (34): Kamarádka mi nabídla příležitost, jak vydělat pohádkové peníze. Jednu věc jsem ale nedomyslela

Anna (34): Kamarádka mi nabídla příležitost, jak vydělat pohádkové peníze. Jednu věc jsem ale nedomyslela
Zdroj: Freepik

Anně předložila kamarádka Bětka zajímavou pracovní nabídku. Anička dlouho váhala, zda ji přijmout. Nakonec se rozhodla, že to zkusí. To však ještě netušila, co vše bude muset pro tuto práci obětovat.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 20. 10. 2021 13:00

Nikdy jsem nebyla kariéristka, ale bez peněz to nejde. Už roky jsem pracovala na vedoucí pozici v supermarketu. Pro některé by to zřejmě nebyla práce snů, ale na to, kde jsme žili, jsem si vydělávala slušné peníze a byla tam spokojená. S partnerem jsme měli hezký vztah a vše bylo tak nějak v klidu.

Kývla jsem kamarádce na pracovní nabídku

Až mi jednou dobrá kamarádka Bětka řekla: "Hele, teď jsem se dostala k takový spolupráci. Je to snadný a vydělám tím spoustu peněz. Pojď do toho se mnou!" Přesvědčovala mě dlouho a mně se nechtělo. "Prosím tě, vykašli se na nějaký multilevely," smetl příležitost ze stolu i můj přítel Aleš. Tou dobou jsem neměla ponětí o tom, jak multilevel marketing funguje. A taky jsem nechtěla prodávat žádnou kosmetiku, takže jsem kamarádku s díky odmítla.

Musím ale říct, že mi ta pracovní příležitost nedala spát. Nabízely se mi provize, brzy auto. Kdo by nechtěl nové auto? Kamarádka říkala, že je to bez rizika a nemůžu nic ztratit. Tak jsem do toho nakonec šla. Jako první jsem si měla objednat startovací balíček, abych produkty vyzkoušela a zjistila, které se mi budou zamlouvat. "Říkám ti, zbožňovat budeš všechny. Není nic lepšího," malovala mi to v barvách Bětka.

Naprosto mě to uchvátilo

Přišlo mi to jako skvělý způsob, jak si vydělat. Nakonec jsem musela uznat, že produkty byly skutečně kvalitní a zamilovala jsem si je. Bětka měla profil na sociálních sítích, kde ji sledovaly tisíce lidí a slušně si vydělávala. Vysvětlila mi, že i ona má provize z toho, co prodám já. "Takže je to ten multilevel, jak říkal Aleš?" zeptala jsem se. "Aničko, Aleš tomu nerozumí. Neposlouchej ho. To jsou jen lidi, co nám závidí, protože nechápou," říkala. Měla odpověď na vše.

Velmi brzy jsem si začala vydělávat, točila jsem videa na sociální sítě a představovala tuhle příležitost dalším lidem. "Aničko, v práci ten tvůj profil viděli. Víš, jak mi bylo trapně?" řekl jednou Aleš. Nechápala jsem, o co mu jde. "Podívej, já vím, že tě to baví, chápu i, že ti to vydělává. Ale vždyť ze sebe děláš pitomce! Vykládáš něco o finanční gramotnosti a nezávislosti a vysmíváš se lidem, kteří jsou normálně zaměstnaní. To ti přijde v pořádku?" pokračoval.

Chodily mi výhružné zprávy

"Nevím, o co ti jde. Já jsem uvažovala, že odejdu z práce a zaměřím se na sociální sítě. Vydělávám dost," odpovídala jsem mu v době, kdy už jsem jezdila novým autem. Točila jsem videa a ukazovala lidem, že mohou žít úplně jiný život. Nechápu, proč Aleš neviděl, že se snažím ostatním inspirovat.

Pořádala jsem živá vysílání, denně přidávala několik fotek. Občas se našel někdo, kdo se mě snažil urazit nebo zesměšnit za to, jakou práci dělám. Nazývali to podvodem. Chodili mi výhružné zprávy, lidi mě označovali za nulu. Přidávala jsem i fotky s Alešem, tomu následně psali, jestli se za mě stydí. "Aničko, poslouchej, takhle to dál nejde. Vím, že si tím vyděláváš, ale vždyť se ti každý směje," říkal mi.

Přítel už to nevydržel a opustil mě

Nedala jsem na něj. Jela jsem si svoji a vytvořila úžasný tým lidí, se kterými si jdeme za svými sny. Chceme být finančně nezávislí a neotročit někde v práci osm hodin denně. Co je to za život? Už teď si vydělávám víc než moji rodiče dohromady. V době, kdy jsem byla opravdu na vrcholu, začalo lidí, kteří s námi pracují, přibývat.

Čím víc přibývali, tím větší kritika na naši společnost padala. Aleš to nevydržel. Dal mi na vybranou. Pracoval jako vysoce postavený manažer logistické firmy a styděl se říkat, co dělá jeho přítelkyně. Když jsem pracovala v supermarketu, tak mu to nevadilo. "Tak si běž, nepotřebuju tě, když nerespektuješ moji práci," řekla jsem mu. "Tohle není práce, ty jen verbuješ další lidí a z nich máš peníze!" řval na mě.

Odešel a já už ho nikdy neviděla. Přece nebudu dávat přednost chlapovi před prací. Nestál za nic, když mě nerespektuje. Stejně si myslím, že v multilevel marketingu je budoucnost, ačkoliv vím, že občas musím lidem trochu lhát... Hlavně, že to vydělává mně.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články