Dramatický osud Rudolfa Hrušínského: Komunisté mu udělali ze života peklo, čelil výhrůžkám i bídě

Dramatický osud Rudolfa Hrušínského: Komunisté mu udělali ze života peklo, čelil výhrůžkám i bídě
Zdroj: Profimedia

Herec Rudolf Hrušínský starší, kterého si dnes můžeme připomenout ve filmu Poslušně hlásím, to měl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let velmi těžké. Jelikož otevřeně vystupoval proti komunismu, nesměl prakticky šest let hrát, čelil výhružným telefonátům a dostal se do finanční tísně. To mu přivodilo dva infarkty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 07. 2021 11:00

Děj filmu Poslušně hlásím: Josef Švejk je opět v plné polní. Jak asi dopadne jeho cesta vlakem k marškumpanii do Českých Budějovic, putimská anabáze a odjezd na frontu? Nebude chybět ani falešný ruský zajatec a veřejný dům. Na jednu z ikonických rolí Rudolfa Hrušínského se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Vyhrožovali celé rodině Rudolfa Hrušínského

Nechtěným se stal Rudolf Hrušínský poté, co podepsal prohlášení 2000 slov, postavil se proti okupaci sovětskými vojsky a zpochybnil proces chystané normalizace. Zákaz vykonávání činnosti na sebe nenechal dlouho čekat. Sebrali mu film, divadlo, rozhlas i přednášky na DAMU. A to nebylo zdaleka vše.

Soudruzi se také začali zajímat o jeho syny“Rudla neměl po absolutoriu na DAMU čtyři roky angažmá a společně s Honzou nedostávali ani role ve filmu či televizi. Kdo je obsadil, musel je zase ihned vyškrtnout,” řekla deníku Aha Hrušínského manželka Eva. Navíc se oba synové museli dostavit na Barrandov, kde se je snažili přimět k tomu, aby se svého otce zřekli. Kromě toho Rudolf Hrušínský skoro denně čelil výhružným a nenávistným telefonátům. V jednom z nich mu dokonce tvrdili, že se mu zabil syn.

Rodina Rudolfa Hrušínského trpěla i nedostatkem financí

Není proto divu, že velké psychické vypětí vyústilo ve dva infarkty. Vyhrožování totiž nebylo to jediné, co herce trápilo. Dalším problémem byl zoufalý nedostatek financí. “Rodiče museli v sedmdesátých letech prodávat rodinné cennosti, sošky, obrazy a podobně, aby zaplatili složenky. Jinak by přišli o rodinný dům, ve kterém se maminka narodila,” uvedl Jan Hrušínský pro Blesk.

Oázu natočil Rudolf Hrušínský za šílených podmínek

Z Bláta do louže. I tak by se dala nazvat role ve filmu Oáza. Byl to jediný snímek, který Rudolf Hrušínský během šesti let natočil a možná do smrti toho litoval. Alespoň co lze soudit ze slov jeho syna Jana: “V jednom dopise, který táta poslal z natáčení, mamince napsal: ’Radši bych seděl tři měsíce v kriminále než točit film v Rusku.’"

Podmínky v tehdejším Sovětském svazu totiž byly naprosto příšerné. “Zhubl 14 kilo. Padesátistupňové vedro se podepsalo na jeho zdraví. Nebyla tam žádná klimatizace, v kuchyni nefungovaly mrazáky ani lednice. Potraviny, hlavně maso, byly prý většinou zkažené, už když je přivezli. A do toho udávání a hlášení, kdo co řekl,” dodal pro Blesk Jan.

Rudolf Hrušínský se pádu nenáviděného režimu nakonec dožil. Dva roky dokonce strávil v aktivní politice, pak ale rezignoval. Byl zklamaný tím, jakým směrem se ubírá. Zemřel v dubnu roku 1994 ve věku 73 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Rudolf Hrušínský starší

CSFilm: Poslušně hlásím

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články