Jirka (30): Přítelkyně se zhlédla v šílených cvičebních plánech na sociálních sítích. Začíná mít vážné zdravotní potíže

Jirka (30): Přítelkyně se zhlédla v šílených cvičebních plánech na sociálních sítích. Začíná mít vážné zdravotní potíže
Zdroj: Freepik

Jirka by potřeboval najít způsob, jak přítelkyni vysvětlit, aby nevěřila všemu na sociálních sítích. Klára totiž vzhlíží k několika ženám, které na svých profilech sdílejí zaručené rady, jak mít dokonalou postavu. Klára cvičí několikrát denně, kupuje si zázračné kapky a nemá vlastní hlavu. Jirka se bojí, aby ji to úplně nezničilo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 10. 2021 10:00

Nemám nic proti tomu, když má člověk profily na sociálních sítí. Občas se tam najde něco zajímavého, jindy zase něco pro pobavení. Moje přítelkyně Klárka (25) se jimi ale nechala úplně pohltit. Vzhlíží k holkám, které na sítích šíří bludy o hubnutí, dietách a cvičení.

Přítelkyně věří bludům ze sociálních sítí

Kdo dneska nemá alespoň jeden účet na sociálních sítích, je loser. Taková je prostě doba. Já chodím na pár stránek, kde mám profily. Určitě tím nežiji. Občas najdu zajímavý pohled na konkrétní problém nebo inspiraci. Vždy si ale na danou věc utvořím vlastní názor. Klára to má jinak. Ta se dostala do okruhu lidí, kteří na sítích vyloženě lžou.

Sleduje několik holek, které říší osvětu, jak má ženská vypadat. Nesmí mít na těle žádný tuk, jíst jen bílkoviny a cvičit od rána do večera. Nevěřil bych, že se tím Klára bude řídit. Nevšiml jsem si toho hned. Ona vždycky tak nějak cvičila a tíhla ke sportu. Na škole závodně běhala.

Když jsme spolu začínali, jezdili jsme na brusle nebo chodili plavat. Nepamatuji si, že by byla někdy tlustá. Možná má větší zadek, ale to k ženě patří. Určitě nemusela hubnout nebo se nějak razantně omezovat ve stravě. Tak jsem to viděl já. Ona a její názor na sebe samu se ale po čase začal měnit. Přispěly k tomu právě sociální sítě.

Ztratila zdravý úsudek o tom, co je zdravé

Začala podle jejich vzoru denně cvičit. To se dalo ještě pochopit, ale ona si postupně nakládala víc a víc. Ranní patnáctiminutovka na rotopedu, večerní dvouhodinovka v posilovně. Přesně si vážila suroviny a odmítala vše, co podle těch rádoby odbornic nepatřilo do jídelníčku. Celé to její šílenství se začalo odrážet na našem vztahu.

Než jsme někam šli, vždycky mělo přednost cvičení. Stala se jím zcela posedlá. Cvičí podle mého soudu pořád. Když se ráno probudím, už vedle v pokoji šlape na rotopedu. Pořád se váží a přeměřuje. Když zjistí, že má už delší čas stejné proporce, trestá se. Nesnídá nebo nevečeří. Ze zvědavosti jsem si našel ty profily, které jí poznamenaly zdravý úsudek.

Nestačil jsem se divit, ke komu vzhlíží. Ty holky používají retuše a různé filtry. Nestydí se ani prodávat nějaké zázračné kapky, které, jak jsem zjistil, ve velkém nakupuje i Klárka. Po třech měsících, kdy jela podle jejich nesmyslného cvičebního plánu, byla akorát tak vyčerpaná a unavená. Dokonce si stěžovala, že jí padají vlasy a vynechává menzes.

Můj názor ji nezajímá, ale já se nevzdám

My dva se začali velmi často hádat. Ona zcela ztratila pojem, co je ještě v pořádku. Když jsem si jednou dovolil poznamenat, že ty holky na svých profilech klamou, těžce se proti tomu ohradila. ,,Ty tomu nerozumíš. Já věřím tomu, co propagují. Zjevně mi závidíš, že se něčemu věnuji, zatímco ty jen tloustneš,“ sjela mě.

Určitě ji nehodlám opustit, protože to by bylo to nejhorší, co bych mohl udělat. Jen bych potřeboval najít způsob, jak jí vysvětlit, že je krásná taková, jaká je. A i to, že nepotřebuje nějaké holky z internetu k tomu, aby se cítila lépe. Můj názor ale není v kurzu. Ocitl jsem se v roli pozorovatele, který je připraven zasáhnout. Ono by ve finále stačilo, aby nechodila na sociální sítě a bylo by po problému. Tak nám držte palce, aby to brzy pochopila a měla se ráda taková, jaká je.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články