Tereza (20): Kamarádka žije jen pro sociální sítě. Bojím se, že je to na odbornou pomoc

žena, dívka
Zdroj: Freepik.com

Tereza s Veronikou byly velmi dobré kamarádky. Trávily spolu volný čas, tedy až do doby, než Veronika objevila sociální sítě a po čase se na ně upnula tak moc, že ztrácela pojem o životě, který běží kolem ní. Tereza se rozhodla kamarádce pomoci, ale cesta je složitá. Vyjde nakonec plán, který si Tereza připravila?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 08. 2020 13:00

S Veronikou (19) se známe teprve čtyři roky, ale přirostly jsme k sobě, dost nás toho spojuje, nebo aspoň do nedávna, než začala vyvádět.

Život podle profilu

Veronika byla vždy společenský člověk, stále jsme někam chodily. Pátky byly naše, uměla propařit celou noc. Před časem si založila profil na jedné sociální síti a tam si myslím, že přišel ten zlom ve změně chování. Stále mi říkala, koho sleduje, co se nosí, co se nenosí, jaká je ideální váha a jaká barva na vlasy je  in. To jsem zatím brala a utěšovala jsem se, že až se tím pořádně nabaží, přestane to tak řešit.

Jenže se stalo něco jiného. Upnula se na pět jiných profilů a podle nich žila. Jedla to, co oni, malovala se podle modelek, cvičila podle nich, prostě dělala vše podle návodů.

Žila v uzavřené bublině

Bylo to čím dál tím horší. Na nic neměla vlastní názor, stále jen opakovala slova někoho, koho ani nezná. Začalo to být trochu otravné, ale současně jsem se začínala i bát. Zhoršoval se i náš osobní kontakt. Když jsem chtěla někam vyrazit, první, na co se ptala, zdali je tam wifi, kdyby jí došla data. Málem to se mnou seklo. Copak na tom záleží?

Totálně tomu propadla, nedokázala už normálně fungovat. Působila na mě tak, jako by ani nevěděla, kdo je ona sama, co má ráda, co ráda dělá. Žila podle životů jiných.

Rozhodla jsem jí to natvrdo říct a vysvětlit, co si o jejím chování myslím. Jenom jsem se potázala se zlou. Prý jí závidím, protože ona má vzory a já se plácám životem jen tak.

Vzhledem k tomu, že přestala už zcela chodit ven a jenom sedí u compu nebo telefonu a hltá životy jiných, rozhodla jsem se, že to pro jistotu řeknu její matce, kterou znám. Jsem téměř přesvědčená, že má závislost na sociálních sítích.

Její matka měla stejné obavy jako já a už se o něco pokusila, ale Veronika ji přesvědčila, že je vše v pořádku. Jenže není. Bojím se, mám pocit, že se mění i fyzicky, dost zhubla. Nevypadá zdravě a je čas na odbornou pomoc.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články