Renata (33): Na rozdíl od přítele já už třetí dítě nechci. A nevím, jak z toho ven

žena
Zdroj: Freepik.com

Renáta vždy snila o rodině, to se jí také splnilo. Když už měli dvě děti, tajně doufala, že partnera jeho sen o třetím přejde. Po druhém porodu se totiž cítila už naprosto vyčerpaná a třetí dítě nechtěla. K čemu se uchýlila?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 07. 2020 11:00

S Dominikem jsme se poznali rok po ukončení střední školy. Od začátku bylo jasné, že je to láska jako trám. Na rozdíl od některých mužů to byl velmi rodinný typ. Měl jasnou představu o tom, kolik děti budeme mít. Přál si tři, a to proto, že on sám byl ze tří dětí a hrozně si to chválil.

Narodila se holčička a vše bylo v pohodě

Zhruba po dvou letech vztahu se nám narodila holčička Anna. Těhotenství bylo bez problémů, jen ke konci mě zlobil vyšší tlak. Porod nakonec skončil císařským řezem, ale nic, co by se nedalo snést. Anička byla hodné miminko, velmi brzy prospala celou noc a i jinak byla opravdu klidná. Proto jsme se rychle rozhodli pro druhé miminko.

Druhé těhotenství jsem snášela podstatně hůř. Od začátku mi bylo zle, nemohla jsem skoro nic dělat. Porod byl plánovaný císař, takže to jediné mě celkem uklidňovalo. Po narození Vojtíška jsem se nezastavila, protože vyžadoval neustálou péči. Trpěl na koliky, neustále plakal, bohužel i v noci, prakticky nespal a každé kojení bylo utrpením. Zmáhalo mě to, navíc jsem se musela věnovat i Aničce, která byla sice hodná, ale stále dost malá na to, abych jí už nevěnovala tolik pozornosti. Nemohla jsem se dočkat, až Vojta povyroste a přestane tolik plakat. Trvalo to do jeho půl roku.

Tajně jsem si to zařídila podle sebe

Lítání kolem dětí mě neskutečně vyčerpávalo. Byla jsem unavená, protivná, neměla jsem čas na sebe, na svoje koníčky. Těšila jsem se, až půjde Anička do školky a Vojta možná do nějaké dětské skupiny a já zpět do práce, alespoň částečně. Jenže v tom přišel Dominik s nápadem  na třetí dítě. Myslela jsem si, že po dvou dětech už ani on nebude mít chuť, ale trval na svém. Stále jsem to oddalovala, že se necítím dobře, že moje tělo je ještě unavené. Chápal to přibližně rok a půl po porodu.

Návštěva gynekologa

Při pravidelné prohlídce u gynekologa se mi doktor zmínil, že pokud už děti neplánujeme, je možnost si nechat zavézt tělísko a mít tak na 5 let ochranu před dalším početím. To byla moje naděje.

Sdělil mi postup a jakmile to šlo, tělísko jsem si nechala zavést, ale doma jsem to neřekla. Dominik znovu naléhal a naléhal. Povolila jsem, protože jsem věděla, že přes tělísko otěhotnět nemůžu. Zkoušíme to už půl roku a Dominik začíná být velice smutný, že se nám nedaří počít.

Já vím, kde je pravda, ale třetí dítě už prostě nechci a teď musím lhát. Nečekala jsem, že mě pohled na zdrceného partnera tak dojme a budu to prožívat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články